GenelKıbrısManşetSiyaset

Ziya Öztürkler: Üniversiteler akreditasyonlarla ambargoları aştı, bunu ülkede hayatın tamamına entegre etmeliyiz

UBP Milletvekili adayı Ziya Öztürkler, “Ülkemizin ambargolar altında ezildiğinden bahsediyoruz ama çıkış noktaları vardır. 144 ülkeden öğrenci getiriyoruz. Üniversiteler akreditasyonlarla bu ambargoları aştı, bunu ülkede hayatın tamamına entegre edebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

UBP Milletvekili adayı Ziya Öztürkler, “Ülkemizin ambargolar altında ezildiğinden bahsediyoruz ama çıkış noktaları vardır. 144 ülkeden öğrenci getiriyoruz. Üniversiteler akreditasyonlarla bu ambargoları aştı, bunu ülkede hayatın tamamına entegre edebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

23 Ocak tarihinde gerçekleşecek Genel Seçim’e 20 gün kala partilerin milletvekili adayları gündemi değerlendirip, hedef ve vizyonlarını anlatmaya devam ediyor.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Güzelyurt Milletvekili adayı Ziya Öztürkler, Genç TV’de Nazar Erişkin’in sunduğu ‘Bugüne Dair’ isimli programında yurttaşın temel gündemi olan ekonomik belirsizlik konusunu değerlendirdi.

Bazı kesimlerin ciddi boyutta sandığa gitmek istemediğini gördüğünü ve halkın siyasilere karşı ciddi bir güvensizliği olduğunu söyleyen Öztürkler, halk kendini yönetmesini istediklerini seçmeleri için sandığa gitmeye davet etti.

Ülke ekonomisi üzerine değerlendirmelerde bulunan Öztürkler, KKTC’de ekonominin yüksek öğrenim turizm ve inşaat olmak üzere 3 alana yayıldığını belirtirken üretimin zamanının geldiğini ifade etti. “Hazırcılık ve memur zihniyetinden kurtulup üretime geçmemiz lazım” diyen Öztürkler, “sadece içe yönelik değil dışa yönelik politikalar da geliştirilmeli, biz UBP olarak bunun farkındayız” şeklinde konuştu.

“Ben ilk kez adaylık süreci yaşıyorum. Uzun yıllar bürokrat olarak görev yaptım” şeklinde konuşan Öztürkler, “Yeni Genel Başkan, Başbakan Faiz Sucuoğlu ile UBP’de yapısal değişiklik başladı. Değişimden bahsetmeleri, ülkenin kanayan yaralarına parmak basmalarından bahsetmeleri beni umutlandırdı” dedi.

Pandemi öncesinde hem ekonominin hem de ülke yapısının biraz toparlanıp kendi ayakları üzerinde durmaya yönelmeye başladığını belirten Öztürkler pandemi sürecinde bunun sürdürülebilir olmadığını belirtti.

Ekonominin direkt olarak yüzde 10’unun, dolaylı yoldan, yüzde 30’unun yüksek öğrenimden olduğunun bilindiğini ifade eden Öztürkler, pandemi dönemine çevrim içi (online) eğitim süreci nedeni ile ekonomide yüzde 50 düşüş olduğunu gördüklerini belirtti.

“ÜNİVERSİTELER, AKREDİTASYONLARLA AMBARGOLARI AŞTI”

Öztürkler, değerlendirmelerinde “ülkemizin ambargolar altında ezildiğinden bahsediyoruz ama çıkış noktaları vardır. 144 ülkeden öğrenci getiriyoruz. Üniversiteler akreditasyonlarla bu ambargoları aştı, bunu ülkede hayatın tamamına entegre edebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

Entegre için ise zinde beyinlere ihtiyaç olduğunu belirten Öztürkler, “ama ülkede gençler memur olma zihniyeti ile büyütülür. Bugün ülkede işsizliğin ne boyutta olduğu gözler önündeyken, 50 bin yabancı iş gücünden bahsedilir. Demek ki biz ülkemizde gençlerimizi üretimden uzak tutuyoruz. Teşvik sistemi ülkede parçalanmış durumda” dedi.

Erişkin’in “gençler için ne vadediyoruz?” sorusunu yanıtlayan Öztürkler,” Bugün Almanya, İtalya, Fransa da üniversiteleşme oranı yüzde 50’dir biz de yüzde 78. Kendi ülkelerinde işsizliği çözmek için yerli iş gücü kullanıp ondan sonra dış iş gücü sağlayarak bu sorunu çözdüler. Üniversitelerde okuyan gençlerimiz mezun olduklarında hemen yöneticilik pozisyonuna yöneliyor. Öncede mutfakta çalışılıp sonra bir yerlere gelinmeli ancak devletin gençlerin bu alanlara yönelmesi için gerekli düzenlemeleri yapması gerekir. Bunlar için gerekli denetim mekanizmaları da çalıştırılmalıdır” dedi.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu