KıbrısManşetTürkiye

Eğitim konusunda büyük bir endişe var!

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve KTÖS Genel Başkanı Şener Elcil eğitimde yaşanan sorunları değerlendirdi.

GIYNIK GAZETESİ ÖZEL

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel ve KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Ali Baturay’ın “Markaj” programında eğitim ve online eğitimdeki sorunları değerlendirdi.

Yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle, Mart ayı sonrası yüz yüze eğitime ara verilmesinin ardından öğrenciler dönemi online eğitim alarak tamamladı.

Güz dönemi eğitiminin gündeme geldiği şu sıralarda Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı 1 Eylül’den itibaren derslerin yine online devam edeceğini duyurdu.

GÖKÇEBEL: ONLINE EĞİTİM TAM BİR FİYASKODUR

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, eğitimin online devam etmesini eleştirerek, eğitimde ciddi sorunlar olduğunu ve halihazırda yüz yüze eğitime başlamak için minimum 2 aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili hazırlığın olmadığını kaydeden Gökçebel, eğitime ayrılan bütçenin pandemi döneminde yüz yüze eğitim için yetmeyeceğini, online eğitimin ise imkânsız olduğunu kaydetti.

Gökçebel, KKTC’de online eğitim için alt yapının bulunmadığın ve gerekli ön çalışmanın yapılmadığını söyledi. Okuldaki hademe eksikliğine değinen Gökçebel, okullarda hademe olmadığını ve yüz yüze eğitime başlanırsa öğrenci ve öğretmenlerin büyük risk altında olacağını kaydetti.

Hükümetin eğitim ile ilgili kararsız ve istikrarsız tutumunu eleştiren Gökçebel, velilerin ülkedeki eğitimin nasıl olacağı konusunda büyük kafa karışıklığı yaşadığını dile getirdi.

Öğrencilerin “Bulaş Temas Protokolü” imzalamasının anayasaya aykırı olduğunu belirten Gökçebel, öğrencinin eğitim hakkını annesi-babası dahi olsa elinden alamaz” dedi.

Geçtiğimiz 6 ayda eğitim ile ilgili kararların düzgün alınmamasının büyük vakit kaybı olduğunu kaydeden Gökçebel, vakalar tekrardan sıfırlanana kadar eğitimin devam etmemesi gerektiğini kaydetti.

ELCİL: BIRAKIN ÖĞRETMENLER KARAR VERSİN

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, eğitimde yaşanan sorunlarla ilgili Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’na iş birliği teklif ettiklerini fakat taleplerinin reddedildiğini kaydetti.

Online eğitim için ülkenin yetersiz olduğunu, eksiklerin henüz tespit edilmediğini ve mevcut karmaşık durumun velileri tereddüt ettiğini belirten Elcil, kendilerinin yüz yüze eğitime başlamak istediğini fakat taşımacılık, Olağanüstü Hâl Eğitim Prosedürü ve müfredat hakkında net kararlar olmadığı için başlanamadığını söyledi.

Elcil, öncelikle yerel bulaşı önlemek amacıyla karantinasız girişlerin kaldırılmasının elzem olduğunu vurgulayarak, online eğitimin oyalanmadan ibaret olduğunu ve gerçekçi olmadığını şu sözlerle ifade etti:

“Ülkedeki internet yapısı sizin online eğitiminiz için yeterli değildir. Hadi bunu da geçtik. Kaç tane öğrencinin cihazı yok, bunlar belli değil. Hadi cihazları temin edeceksiniz dediniz bunun için yeterli bütçeniz var mı bir hazırlık yaptınız mı?”

Eğitimin yüz yüze devam edebilmesi için öğretmenlerden görüş alınması gerektiğini dile getiren Elcil, özel eğitim gören öğrenciler için de herhangi bir karar verilmemesini de eleştirdi ve KKTC’de eğitimin gerekli öneme sahip olmadığın, 1974’ten bu yana sadece 17 okul yapılmasının dünyadaki en büyük geri kalmışlık olduğunu belirtti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu