GenelKıbrısManşet

Ek vergiyi: Faiz geliri 100 bini aşan ödeyecek

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği, Meclis’te konuşulanla kabul edilen yasa metinin yarattığı kafa karışıklığını giderdi

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, “Mevduat ‘faizi’ 100 bin TL’yi geçen hesaplardan ek vergi alınacağını” vurguladı

Ek vergi kapsamına girecek mevduatların 6 milyon TL’yi; 2 milyon sterlini; 3 milyon Euro’yu; 2.5 milyon doları aşması gerek

ÖZEL HABER

FAİZ GELİRİ 100 BİNİ AŞAN HESAPLAR…

“Deprem ve Diğer Doğal Afetlere Yönelik Mali Yardım ve Hazırlık Yasası”nın mevduatlarla ilgili kısmının yarattığı kafa karışıklığı Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal’ın açıklamasıyla kısmen de olsa giderildi. Yasayı hazırlayanlar Meclis’te yaptıkları konuşmalarda 100 bin TL’nin üzerindeki mevduatların faizlerine ek vergi uygulanacağını anlatırken, kabul edilen yasa metninde farklı ifadeler var. Olgun Önal konuyla ilgili açıklamasında, mevduat faiz gelirleri üzerinden alınacak ek vergi (stopaj) ile ilgili soruları açıklığa kavuşturdu. Önal, mevduat miktarı 100 bin TL’nin üzerinde olan hesaplardan değil, “mevduat faizi 100 bin TL’yi geçen hesaplardan ek vergi alınacağını” vurguladı. Önal ayrıca, her hesaba ayrı ayrı bakılacağını ve “Bir hesaptan elde edilen brüt faiz geliri 100 bin TL üzerinde ise ek vergi uygulanacağını” da anlattı.

YASA METNİ NE DİYOR?…

Açıklamasında, “Yasanın meclis genel kurulundan geçen halini ancak edinebildik O yüzden, şimdiye kadar yorum yapmaktan kaçındık” diyen Olgun Önal, yasanın ilgili metnini de hatırlattı. Buna göre metin mevduat faizlerini şu şekilde düzenleniyor: “Gelir Vergisi Yasasının 32’nci maddesinin (1)’inci fıkrasına istinaden taşınır mal sermaye iratları gerçek ve tüzel kişilere nakden veya hesaben ödendiği anda ödemeyi yapanlar tarafından döviz olması halinde %2 (yüzde iki), Türk Lirası olması halinde %1 (yüzde bir) oranında katkı alınır. Ancak bu katkı, taşınır mal sermaye irat miktarının 100,000 TL (Yüz Bin Türk Lirası) ve altı ve/veya karşılığı döviz olması halinde alınmaz.”

6-7 MİLYON TL’LİK MEVDUATLARA…

Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, bu yasa metnine göre bir hesaptan sağlanan “brüt faiz tutarı” veya “faiz geliri” (taşınır mal sermaye iradı) 100 bin TL’nin üzerinde olan hesaplardan TL’de %1, YP’de (yabancı para) %2 puan ek stopaj olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “100 bin TL’lik sınır, mevduat tutarı değil, mevduat hesabına tahakkuk eden brüt faiz tutarıdır. 100 bin TL’nin üzerinde bir faiz elde edebilmek için 6-7 milyon TL, 2 milyon sterlin, 3 milyon Euro veya 2.5 milyon dolar tutarında vadeli bir mevduatın söz konusu olması gerekir. Dolayısıyla, bu şekliyle ek stopaj uygulanması oldukça az sayıda mevduat hesabını ve sahibini etkileyecektir. 100 bin TL brüt faiz gelirinin üzerinden ödenecek ek stopaj ise TL’de ‘bin’ (1000), YP’de (dövizde) ise 2 bin TL’dir.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu