EkonomiKıbrısManşetToplum

“Ekmek, süt, yumurtayı bile veresiye yazdıran var, geriye kalanlar ise lüks oldu”

Eskiden ‘evde bulunsun’ diyerek kilolarca alınan meyve sebzenin yerini tane devri aldı.

Eskiden ‘evde bulunsun’ diyerek kilolarca alınan meyve sebzenin yerini tane devri aldı. Temel ihtiyaçlarının yanı sıra meyve sebze satın almak isteyen vatandaşlar, artık kilo yerine tane ile meyve sebze almakla yetiniyor

KİLOYLA DEĞİL TANE İLE ALMA DEVRİ

“Ekmek, süt, yumurtayı bile veresiye yazdıran var, geriye kalanlar ise lüks oldu”

Devrim DEMİR  

“ET YEMEK HAYAL OLDU”…  Dar gelirli vatandaşlar, markete ve pazara gitmeye korkar oldu. Piyasadaki fiyatların denetlenmediğinden yakınan vatandaşlar, sadece bir günlük sebze ve meyve ihtiyacı için 400 ile 500 TL harcadığını, temel tüketim ürünlerini dahi satın alamadıklarını dile getirdi. “Kiloyla değil tane ile alma devrindeyiz” şeklinde konuşan vatandaşlar yaşamın giderek zorlaştığını, orta sınıfın ortadan kalktığını ve artık zengin ile fakir olarak insanların ikiye ayrıldığını söyledi. Haftada iki kez yanan mangalların artık mazide kaldığını ifade eden vatandaşlar, “Et yemek dar gelirli insanlar için hayal oldu” dedi.

“PARA YOK VERESİYE YAŞIYORUZ”… Bandabulya esnafı ve vatandaşlar GIYNIK Gazetesi’ne dert yandı. Esnaf, son zamanlarda veresiye yazdıranların sayısının giderek arttığını söyledi. Esnaf, “İnsanlar en ucuz ihtiyacını bile karşılayamayacak duruma geldi, veresiye ile yaşıyorlar. Ekmek, süt, yumurtayı bile veresiye yazdırıyorlar, geriye kalanlar ise lüks oldu. Kimse ötesini alabilecek durumda değil” ifadelerini kullandı. Pandemi sonrası sadece sağlıkta değil, ekonomide de tablonun korkutucu olduğunu ifade eden esnaf vatandaşların açlıkla sınandıklarını vurguladı.

VATANDAŞ DA ESNAF DA AKLA KARAYI SEÇİYOR… Gelinen noktada artık öğünlük alışveriş yaptıklarını söyleyen vatandaşlar, “Yoksulluğun geldiği nokta bu. Tanıdığımız bakkal varsa veresiye defterimizi kabartıyoruz, neticede aç kalamayız bunu yapmaya mecburuz. Paket olarak aldığımız pirinci bile artık 10 ile 20 liralık alıyoruz. Boğazdan kısılmaz derler artık boğazımızdan da kısıyoruz. Bu halk nereye kadar dayanır bilmeyiz. Son bir yıldır savaş döneminden bile kötü bir dönem yaşıyoruz am devlet de dâhil hiç kimse bize sahip çıkmadı” sözleriyle isyan etti.

ÇANTALAR DOLUSU ALIŞVERİŞ DEVRİ BİTTİ…  Eskiden ‘evde bulunsun’ diyerek kilolarca alınan meyve sebzenin yerini tane devri aldı. Temel ihtiyaçlarının yanı sıra meyve sebze almak isteyen vatandaşlar, artık kilo yerine tane ile meyve sebze alıyor. Esnaf, “İnsanlar sadece günü değil öğünü düşünecek duruma geldi. Koli ile yumurta alırken artık sadece iki yumurta alan var. Bir paket makarna ve iki domates alarak öğlen ve akşam yemeğini kurtardım diye sevinen var” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu