EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Ekonomi dibe vurdu açlık sorunu başladı

ünyanın hiçbir yerinde insanlar borçlarını ödeyemedi diye hapse atılmaz. Kaldı ki olağan dışı günlerden geçiyoruz. Toplum olarak savaş yıllarından bu yana görmediğimiz yoklukla fakirlikle karşı karşıya bırakıldık. Ülkenin başbakanı itiraf ediyor ve diyor ki; “ekonomi dibe vurdu, açlık sorunu başladı”

”Başbakan Ünal Üstel, “ülke ekonomisinin dibe vurduğunu, ekonomide çarkların durduğunu, memlekette açlık sorunu başladığını, esnafın  ve sanayicinin  zor durumda olduğunu söyledi.

Elbette bunlar doğru tespitler.

Dolayısıyla bunları dile getiren Başbakan Ünal Üstel oldu. Bu nedenle ülkedeki durumun ne denli zor bir süreci beraberinde getirdiğini hükümetin de kanıksadığını varsayıyorum. O halde herkes bunun idraki içindeyken insanların kabusa dönen yaşamlarını iyileştirmek için ne yapılabilir konusu bu ülkenin bir yurttaşı olarak benim için de binlerce insan içinde hayli önemli..

Dolayısıyla çok açık ki hiç vakit kaybetmeden odaklanılması gereken en büyük konu halkın alım gücünün korunmasıdır. Bunun için de yapılabileceklerin kısa,orta ve uzun vadede masaya yatırılması ve gerekli planlamaların yapılarak hayata geçirilmesidir. Özellikle özel sektör emekçileri bu süreçlerden en fazla etkilenen kesimdir.

Başbakan Üstel’in de ifşa ettiği gibi açlık sorunu ile birçok insan karşı karşıya kalmıştır.Çöpten ekmek toplayan insan sayısı her gün artmaktadır.

İnsanlar borç alacak ilişkisinden mütevellit mahkemelik oluyor. Banka /tüzel kişilere olan borçları yüzünden hapislik oluyorlar.

Bir yerde ülkedeki mevcut ekonomik olumsuzluktan dolayı borcunu ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen insanları hapse girmekle karşı karşıya bırakan adeta tehdit eden bir durum söz konusudur.

İnsanlar borç harç içindedir.

Velhasıl sıfırı tüketmiş yüzlerce insan hayatta kalmaya çalışıyor.

Mevcut sistem içinde insanlar ödeyemedikleri borçlarından dolayı hapse giriyorlar. Mazbata tehdidinden dolayı hapse girmemek için ise ya ülkeyi terk ediyorlar ya da ülkenin Güney tarafına kaçmak zorunda kalıyorlar. Yüzlerce aile perişan oluyor ve çoğu da dağılıyor.

Bu bir sistem midir?

Bu evrensel insan hakları ile de örtüşmeyen bir durumdur. Dünyanın hiçbir yerinde insanlar borçlarını ödeyemedi diye hapse atılmaz. Kaldı ki olağan dışı günlerden geçiyoruz. Toplum olarak savaş yıllarından bu yana görmediğimiz yoklukla fakirlikle karşı karşıya bırakıldık. Ülkenin başbakanı itiraf ediyor ve diyor ki; “ekonomi dibe vurdu, açlık sorunu başladı”

Daha ne olması bekleniyor!

Ve böyle bir ahvalde ülkede insanlar borçlarından dolayı hapse giriyorlarsa eğer o ülkede insanı insan yapan en önemli değer vicdan da ölmüştür.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu