EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Ekonomi politikasındaki normalleşme adımları Türk Lirası’nın kayıplarını durdurdu

Ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklerin ardından verilen mesajları takip eden piyasalarda Türk Lirası hafif kazançlarla ilerlerken, bu adımların sürmesi halinde TL’nin yüksek oranlı kayıplarını geri almaya başlayacağı kaydediliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile TC Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda yaşanan değişimlerin ardından ekonomi yönetiminden gelen mesajlara odaklanan Türkiye içi piyasalarda oynaklık düşmeye başladı.

TC Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’dan sonra Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’dan gelen piyasa dostu mesajların etkisiyle dolar/TL, dünkü piyasa kapanışında 8.16 düzeyinin altına kadar gevşedi.

Sabahın erken saatlerinde yatay başlangıç yapan dolar/TL, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) gelen yabancı banka swap limitlerini esnetme hamlesiyle birlikte 8.10 seviyelerinin altına indi.

Türkiye’de (BDDK) yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırması, Türk Lirası’nın hafif de olsa yükselmesini beraberinde getirdi.

Salı gününü 8.1588 seviyesinden kapatan dolar/TL kuru bu “normalleşme adımının” ardından sabah saatlerinde 8.0896’ya kadar çekildi.

Türkiye piyasalarında saat 11.45 itibarıyla dolar/TL 8.0845, Euro/TL 9.5305, sterlin/TL de %0.70 düşüşle 10.7275 seviyelerinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında da aynı saatlerde dolar 8.15 TL’den, Euro 9.62 TL’den ve sterlin de 10.82 TL’den satılıyordu.

SWAP LİMİTLERİNDEKİ DÜZENLEME

Normalleşme adımları kapsamında BDDK yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitleri artırdı.

BDDK’dan yapılan açıklamaya göre bankaların konsolidasyona tabi yurt dışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, yurt dışı yerleşiklerle yapılan vadede TL satım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerde düzenlemeye gidildi.

Buna göre söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesaplanan yasal özkaynaklarına oranı olarak belirlenen sınırlamanın vadesine 7 gün kalan işlemler için yüzde 2 yerine yüzde 5, vadesine 30 gün kalan işlemler için yüzde 5 yerine yüzde 10, vadesine 1 yıl kalan işlemler için yüzde 20 yerine yüzde 30 olarak yeniden belirlenmesine karar verildi.

BDDK swap limitlerini Nisan ayında yasal özkaynakların yüzde 1’i ile sınırlamıştı. Temmuz ayından itibaren bu düzenlemeyle ilgili normalleşme adımları görülmeye başlamıştı. Temmuz’da yapılan açıklamayla söz konusu limit sınırlamasından uluslararası kalkınma bankaları muaf tutulmuştu. Eylül ayında gelen açıklamayla swap limitleri artırılmıştı. Böylelikle son gelen açıklamayla normalleşme adımları kapsamında ikinci kez yabancı bankalarla yapılan swap işlemlerinde limitler artırılmış oldu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu