EkonomiGenelKıbrısManşet

Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun: Devlet isek, yönetici isek bu makamların hakkını vermeliyiz

Gönyeli ve Yenikent bölgesindeki sıkıntının giderilmesi için çalışmalara başlandığını vurgulayan Atun, hedeflerinin cumartesine kadar çalışmalarının tamamlanarak bu sorunların giderilmesinin öngördüklerini dile getirdi.

GIYNIK GAZETESİ-CANLI AKTARIM

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, KIB-TEK Genel Müdürü Gürcan Erdoğan ile birlikte, Gönyeli ve Yenikent bölgesinde yaşanan elektrik sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yenikent ve Gönyeli bölgesinde yaşanan elektrik sorunlarının Gönyeli Belediyesi Ahmet Benli’nin yatırımı engellemesinden kaynaklanması durumunda bölge halkı gerekli inisiyatifi toplayarak, yurttaş olarak Benli’ye baskı yapacaklarını belirtirken, “Ocak ayı soğuk geçiyor. Çoluğu, çocuğu, hastası olan var. Gerekli alt yapımı yatırımı hemen sağlanmalıdır. Bölge halkı olarak mağdur durumdayız. Sizden şeffaflık istiyoruz, bize bu sıkıntının ne zaman geçeceğini söylemenizi istiyoruz. İşten eve geliyoruz 20 dakika sonra enerjimiz kesiliyor. Bir saatin ardından geri geliyor, en fazla bir saat enerjimiz kalıyor ve sonra yine kesiliyor. Çok ciddi sorun yaşıyoruz. Öğrenci çocuğumuz var mağdur oluyorlar.” İfadeleri kullanıldı.

Bölge halkının mağduriyetinin farkında olduklarını, bu durumdan kendilerinin de hoşnut olmadığını belirten Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, bu konuya iki noktadan bakılması gerektiğini bunların birincisinin enerji, okul, hastane gibi meselelerde önceden planlama yapılması gerektiği olduğunu, ikincisinin ise 2017 yılında ilgili bölgeler için yatırım planlaması yapıldığını fakat bu yatırımın gerçekleşmediğini ve bunun sonucunda da bu durumun bedelini halkın ödediğini dile getirdi.

Bakan Atun, bu noktada yerel yönetimlerin desteğinin ciddi önem taşıdığını, yapılan her şeyin siyaset, siyasi ortam ve sonuç gözetmeksizin öncelik halkın kaliteli hizmet alması olarak bakılması gerektiğini vurgularken, “Hastalar var, çocuklar var, öğrenciler var. En önemlisi halkımızın yaşantısı var. Evler dışında iş yerleri var. Bu noktada bu bölgenin elektriksiz kalmaması önemlidir. Gönyeli Belediyesi’nden gerekli izinler dün gelmiştir. KIB-TEK ise süratle bu sorunu çözmek için işe başlamıştır.” Dedi.

Bölgenin elektrik sıkıntısının aşılması için işin ikiye ayrıldığını belirten Atun şöyle devam etti:

“Birincisi kış aylarının kesintisiz atlanması için elektrik güçlenmelidir. Bu yüzden biz belediyeden iş birliği istedik. Kazı yapmak ve belediyenin alt yapısını kullanmak için iş birliği sağlamalıyız.

İkincisi ise buna kalıcı bir çözüm getirilmesi gerekiyor. Önümüzdeki 10 yıllık planlamada bunu yapacağız. Fakat ilk etapta kalıcı çözümler bulunmalı ve bu mağduriyetler giderilmelidir.

Mevcut koşulların ivedilikle giderilmesi için birkaç parçalı çalışmalara başlanmıştır. Belediyeden de hem kazı hem de yer altı yapısını kullanmak için izin çıkmıştır.

Atun, Gönyeli ve Yenikent bölgesindeki sıkıntılı bölgelere yapılacak çözüm önerilerinden bahsederken, “Burada temel gaye yük paylaşımı yapılmasıdır.” Dedi.

Gönyeli ve Yenikent bölgesindeki sıkıntının giderilmesi için çalışmalara başlandığını vurgulayan Atun, hedeflerinin cumartesine kadar çalışmalarının tamamlanarak bu sorunların giderilmesinin öngördüklerini dile getirdi.

Bölgedeki tüketiminin azalması halinde sorun çözülene kadar elektrik kesintilerinin en aza indirgenmesi için bölge halkından gerekli olmayan elektrik aletlerinin kullanmamaya özen göstermeleri halinde bölgedeki kesintilerin en aza ineceğini ifade eden Atun şöyle devam etti:

“Arkadaşlarımın hedefi cumartesine kadar bu sorunu çözmektir. Önümüzde 4 gün daha var. Hep birlikte bu duruma göğüs germeye çalışacağız. Evde kullanılan elektrikli aygıtların bir bölümünü kullanmamaya özen gösterirsek bu sıkıntıların en aza indirgenecektir.

Eğer tüketimimizi Cumartesi’ne kadar azaltırsak topyekûn belki de 6 MW sınırına dayanmayız ve bu elektrik kesintileri de ısıtmadan kaynaklı sıkıntı çıkarılmadan yaşanmaz.

Ancak her halükârda Cumartesi’ne kadar halktan tahammül rica ediyoruz, tedbirlerimizi almaya gayret edelim. Arkadaşlarımız fedakârca iş planı yapmıştır. Bölgenin enerjiyle beslenmesi lazım. Kesinti yaşatmak, enerjisiz bırakmak mümkün değildir. Cumartesi’ne kadar çalışmalar sonuç verecektir.”

2022 yılı içerisinde KIB-TEK’te yapmayı hedefledikleri yatırımlardan bahseden Atun şunları söyledi:

“Alayköy Sanayi Bölgesi’ne 50 MW’lik ek trafo inşa edilecektir.

İkinci olarak Gönyeli Trafo Merkezi’nin 25 MW’lik kapasitesi ise 50 MW’ye çıkarılacaktır. Ardından Lefkoşa Trafo Merkezi’ne 2,5 kilometre boyunda 25 MW’lik yer altı kablolarıyla büyük kapasiteli ek bağlantı sağlanacaktır.

Bütün bu yatırımların maliyeti ise 10 milyon Euro’dur. KIB-TEK’in 2022 yılındaki bütçesinde buna yer açılacaktır. Seçim yasakları kalkar kalkmaz bu ihalelere hemen gireceğiz. Bölge halkı elektriksiz kalamaz.

Devlet isek, yönetici isek bu makamların hakkını vermeliyiz. Sorunları yerinde ön görüde bulunarak devlete gerekli yatırımları yaptırtmak ve bölgeleri yolsuz, elektriksiz, hastanesiz bırakmamalıyız. Daha üç gün önce seçimlerde dedik. Halk yetkiyi veriyor ki bu ülkeyi, devleti, çocukları en iyi şekilde yönetelim. Hareket etmeye devam edeceğiz. Gereği ne ise yapılıyor, yapılacak. Kısmetse Cumartesi’ne kadar da bu iş tamamlanacaktır.”

(L.G.)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu