EkonomiGenelKıbrısManşet

Ekonomide yol haritası yok!

UBP’deki iç hesaplaşmada görevinden istifa eden eski Maliye Bakanı Atun’dan çarpıcı açıklamalar geldi

UBP’deki iç hesaplaşmada görevinden istifa eden eski Maliye Bakanı Atun’dan çarpıcı açıklamalar geldi

“Benim kimse ve makamla şahsi bir sorunum olmamıştır. Yaşanan vizyon ve misyon uyuşmazlığıdır”

DOĞRU YOLA GİRMEK ZOR

Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa milletvekili eski Maliye Bakanı Sunat Atun, ekonomik akla uygun doğrular yapılmadığı sürece Kıbrıs Türk ekonomisinin doğru yola girmesinin mümkün olmadığını belirtti. UBP’deki iç hesaplaşmada görevden alınması tartışılırken, bakanlıktan istifa eden Atun, ekonomi, bütçe açığı, maaşlara yansıtılan hayat pahalılığı oranı, belediyelere ayrılan kaynaklar ve Kıb-Tek konusunda çarpıcı açıklamalar yaptı. Atun, Kıb-Tek konusunda bahsedilen Sayıştay raporu için suçlamalar yapanlara “hodri meydan” dedi.

3,5 MİLYAR TL AÇIK

Yılsonu itibarıyla 3,5 milyar TL açık öngörüsünün geçerliliğini devam ettirmekte olduğuna işaret eden Atun, “Hayat pahalılığının maaşlara kesintisiz yansıtılması ben görevden istifa ettikten sonra para bulunduğu için değil mahkemenin ara emri verme olasılığı yüzünden belediyelerin alacağı kaynağın geciktirilmesi ile olmuştur” dedi. Bunun sürdürülebilirliği olmayan bir durum olduğunu belirten Atun şöyle devam etti: “Gerçekler ortadadır. Ya oluşan büyük açığın zamanla giderilmesi için şimdiden önlem alınacak, gelirler artırılacak, vergilendirilmekten kaçınılan alanlar vergilendirilecek, bir yerden hibe niteliğinde kaynak sağlanacak veya bu açık giderek büyüyecek ülke ekonomimiz, çalışanlarımız, emeklilerimiz bundan olumsuz yönde etkilenecektir.

YOL HARİTASI YOK

Sunat Atun, uzun bir müddettir ülke ekonomisinin yol haritası olmadan yönetilmekte olduğunu savunarak, “Anavatan Türkiye ile imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Protokolleri ülkemiz için önemli bir çıpa olmakla birlikte, son yıllarda ihmal edilmiş olan orta vadeli bir plana büyük bir ihtiyaç vardır” dedi. Atun, tüm siyasal partiler ve siyasilerin ekonomide yeni bir vizyon için biraraya gelmesi gerektiğini savunarak, “Bu vizyonun en değişmez ekseninde, sağlıklı toplum yapısı, Devlet ve özelde dijitalleşme, dünya ile rekabet edebileceğimiz kalitede mal ve hizmet üretimi, güvenilen bir adalet sistemi, çağdaş, çoğulcu ve katılımcı demokrasi ile siyasetin hesap verebilirliği yer almalıdır.” Şeklinde konuştu.

SAYIŞTAY RAPORU İÇİN HODRİ MEYDAN

KIB-TEK ve enerji sorununun; yaşananları masanın altına süpürerek çözülemeyeceğini belirten Atun, meydan okuyarak şunları söyledi: “Bu halde ‘hodri meydan’. Derhal Sayıştay raporunun ortaya koyulması ve KIB-TEK’te işlerin düzgün bir şekilde yürütülmesi, yönetsel suçlama ve iddiaların son bulması için çağrıda bulunuyorum. Dünyadaki gelişmeler göstermektedir ki önümüzdeki aylarda akaryakıt fiyatları bugünkü seviyenin de çok üstüne çıkabilecektir. KIB-TEK’in mali yapısı mutlaka iyileştirilmelidir. Ancak bugün devam eden anlayışla bu mümkün değildir ve olmayacaktır.” Atun ayrıca, akaryakıt alımları için bütçeden yapılan ödemelerin, Temmuz’da elektrik üretim maliyetini düşürdüğünü belirterek, tarifelerin ucuzlatılması gerektiğini ima etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu