KıbrısManşet

Ekonomiden endişeli halk umutsuz, çaresiz ve kızgın

Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların büyük çoğunluğu ekonomiden endişeli. Ekonomiden endişeli halk umutsuz, çaresiz ve kızgın hissediyor.

Bu çalışma Haziran 2021 döneminde 500 kişi ile telefon anketi şeklinde yürütülmüş olup Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi‘nin (CMIRS) her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmanın devamı yayınlandı.

CMIRS’ün anketle ilgili açıklaması şöyle;

CMIRS olarak her üç ayda bir düzenli olarak Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçmekte ve bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında yaşadığımız gelişmelerden ne şekilde etkilendiğini de gözlemlemekteyiz.

Ankete katılanların 81.55%i toplumda işlerin yanlış bir yönde gitmekte olduğunu belirtmiştir.

Katılımcıların kendi ekonomik gelecekleri ile ilgili beklentilerin giderek daha karamsar bir hal aldığı gözlemlenmiştir.  Ankete katılanların 58.37%si kendi ekonomik durumunun 2 sene içerisinde daha kötü olacağını düşünmektedir.  Bu oran Mart 2021’de 53.53%, Aralık 2020’de ise 41% idi.

Mart ayına kıyasla toplumun mutluluk oranında bir düşüş gözlemlenmiştir.  Bu dönemde ankete katılanların ortalama mutluluk puanı  6.50 olmuştur.  Artan ekonomik kaygıların bu düşüşe yol açmış olduğu yorumu yapılabilir.

Buna ek olarak anket içerisinde çaresizlik, öfke, endişe, depresiflik ve kötümserlik gibi olumsuz duyguların sıkça yaşandığı gözlemlenmiştir.  Ekonomik kaygılara paralel bir şekilde yaklaşık her 3 kişiden birinin de olumsuz bir ruh hali içinde olması pek de şaşırtıcı bir sonuç değildir.

Ankete katılanların 27.12%si son bir hafta içerisinde sıkça çaresiz hissettiğini belirtmiştir.  Bu oran Mart 2021 anketinde de 27.8% idi.

Ankete katılanların 65.58%i son bir hafta içerisinde sıkça umutlu hissettiğini belirtmiştir ki bu oran Mart 2021 anketinde 72.4% olmuştur.  Kendini sıkça umutsuz hissedenlerin oranında 6.62%’lik bir artış gözlemlenmiştir.

Son bir hafta içerisinde sıkça endişeli hissettiğini belirtenlerin oranı 31.44%tür.  Bu oran Mart 2021 anketinde 41% idi.

Son bir hafta içerisinde kendisini sıkça huzurlu hissedenlerin oranı 69.11% olmuştur.  Bu oran Mart 2021 anketinde 68.74% idi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu