EkonomiGenelKıbrısManşet

Ekonomik örgütler ‘ekonomiden’ rahatsız

Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği (TUTDER), Haziran ayında devlete 120 milyon TL vergi ödediğini açıkladı, “Daha kaliteli yaşam her vatandaşın hakkı” diyerek hükümete seslendi

Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği (TUTDER), Haziran ayında devlete 120 milyon TL vergi ödediğini açıkladı, “Daha kaliteli yaşam her vatandaşın hakkı” diyerek hükümete seslendi

SORUNLAR GİDEREK DERİNLEŞİYOR

KKTC’de uzun süredir ekonomide süren ve gittikçe derinleşen sorunlara yönelik tepkiler giderek artarken, ekonomik örgütlerin de rahatsızlığı yükseliyor. Dün Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kuzey Kıbrıs Hızlı Tüketim Ürünleri Tedarikçileri Derneği (TUTDER) ve Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası (KTEZO) farklı konulardan duydukları endişeleri dile getirdi. Ticaret Odası, hemen her sektörde yapısal reformlar gerektiğini ortaya koyarken, TUTDER devlete ödenen yüksek vergilerden söz edip, “Daha kaliteli yaşam her vatandaşın hakkı” olduğuna vurgu yaptı. KTEZO ise elektrik zammının ekonomik yıkım ve eşitsizlik yarattığını kaydetti.

DENİZ: KAYIT DIŞILIK KAÇAKÇILIKTIR

Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, ülke ekonomisinde yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde ülkede kayıt dışılığının ciddi oranda arttığını vurgulayarak sınır kapılarında peşin alınan KDV ile içeride alınan KDV arasındaki ciddi farkın kayıt dışı ekonominin varlığını gösterdiğini söyledi. Bu boyuttaki kayıt dışılığı kaçakçılık olarak nitelendirmek gerektiğini anlatan Deniz, kayıt dışılığı önlemek için sıkı denetimin yanı sıra caydırıcı cezalar gerektiğini ifade etti. Deniz, Katma Değer Vergisi’ni saklamak, gizlemek, yatırmamak, beyan etmemek, vermemek devletin malına zarar vermektir. Dolayısıyla bunun çok ağır cezası olması gerekir. Kişilere göre değişen değil, sabit cezalar olması şarttır” dedi.

KALİTELİ YAŞAM HER VATANDAŞIN HAKKI

TUTDER ise bir ilanda vatandaşlara hitap ederek, devlete Mayıs’ta 100 milyon TL, Haziran’da da 120 milyon TL vergi ödendiğini, bununla da vatandaşın devletten yol, su, eğitim, kanalizasyon, sağlık ve eğitim hizmetlerini peşinen isteme hakkının doğduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca, “Bu ay vergilerinizin miktarı 120 milyon TL. Vergilerini peşin ödeyen vatandaşlar olarak sadece temel hizmetleri değil devletimizden daha kaliteli bir yaşam için gerekli koşulları oluşturmasını talep etme hakkımız doğmuştur. Daha kaliteli yaşam her vatandaşın hakkıdır, bunu talep etmek vatandaşlar olarak hakkımızdır” denildi.

EKONOMİK YIKIM VE EŞİTSİZLİK

KTEZO’dan yapılan yazılı açıklamada elektrik zammının ekonomik yıkım ve eşitsizlik yarattığını kaydetti. Açıklamada, ortaya çıkanın sadece gelir eşitsizliği olmadığı kaydedildi, “Yoksulsanız ilaca, tahlile, hastaneye ulaşamıyor, randevu alamıyor, hastalığınızın son noktasında sedyeyle taşınmak zorunda kalıyorsunuz. Yoksulsanız kaldığınız evin kira sorunundan dolayı ha şimdi evden atılacak ha yarın kaygısı içinde ömrünüzü tüketiyorsunuz” denildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu