KıbrısManşet

Ekonomistlere göre Eylül, Ekim ve Kasım ayları sancılı geçecek

Ekonomistlere göre dünya genelinde yaşanması beklenen resesyon önümüzdeki süreçte KKTC’de de ciddi etkileri hissedilecek.

Ekonomistlere göre dünya genelinde yaşanması beklenen resesyon önümüzdeki süreçte KKTC’de de ciddi etkileri hissedilecek

 

Gelir dağılımı daha da bozulacak

 

Derviş Kemal Deniz: Ekonomik çarkların durması halinde nasıl bir tedbir alınacağı halâ düşünülmedi.

 

Prof. Dr. Mustafa Besim: Kendi iç kaynaklarımızı yönetemiyoruz. Sonbahar ve kış sancılı geçecek.

 

 

DEVRİM DEMİR

 

SİYASETÇİLER EKONOMİK SIKINTILARI FARK ETMEDİ… Ekonomistler dünyada özellikle Ukrayna-Rusya arasındaki savaşın yanı sıra, petrol fiyatlarındaki artışın da etkisiyle, KKTC için önümüzdeki ayların sancılı geçeceğini vurguladı. TİKEN’e konuşan ekonomistler, dünyada yaşanan önemli gelişmelerin; ülkede siyasetçiler tarafından yeterince fark edilmediğini ifade ederek, “Belediye seçimleri var olan sıkıntıların önüne geçti” dedi. Ekonomist Derviş Kemal Deniz, dünyadaki petrol krizi yanında, savaşın da etkisiyle tedarik zincirinde sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Bu krizin KKTC’yi vurmayacağı anlamında bir öngörü yok” dedi. Prof. Dr. Mustafa Besim ise ülkedeki gelir dağılımda yaşanan bozulmanın daha da kötüleşeceğini söyledi.

 

DENİZ: BÜYÜK BİR SIKINTI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ… Ekonomist Derviş Kemal Deniz, dünyada yaşanan önemli olaylar karşısında KKTC’yi nelerin beklediği konusunun iç siyasette ele alınmadığına dikkati çekerek, özellikle Ukrayna-Rusya savaşı ve petrolde yaşanan krizin, sabit gelirli insanları baskı altına aldığını vurguladı. Deniz, devletin gelir topladığını ancak, artan enflasyona karşı maaş artışı yapılsa da ülkenin büyük sıkıntıyla karşı karşıya bulunduğunu belirtirken, “Önümüzdeki iki yıl içinde ekonomik çarkların durması halinde nasıl bir tedbir alınacağı halâ düşünülmedi. Hayat pahalılığının halka hissettirilmeyeceği, ciddi bir proje hazırlanmalı. İşletmeler, iş insanları bekliyor, dünya genelinde yaşanan ekonomik belirsizlik nedeniyle ülkemizde de ciddi bir çalışmanın yapılmalı” dedi.

 

PROF. BESİM: KKTC’DE BOZULMA DEVAM EDECEK… Prof. Dr. Mustafa Besim ise Amerika ve Avrupa başta olmak üzere Batı dünyası merkez bankalarının ekonomik sıkıntılar nedeniyle faiz artırımına gittiğini hatırlattı. İthalata bağımlı bir ülke olan KKTC’de kullanılan Türk Lirası’nın ciddi değer kaybına uğradığına işaret eden Besim, bunun da birtakım endişeleri beraberinde getirdiğini vurguladı. Besim, “Faiz artırımıyla beraber resesyona girilmesi hem Türkiye’yi hem de KKTC’yi etkileyecek. Türkiye ekonomik olarak kırılgan bir süreçte. Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle sonbahar ve kış için çok fazla bir umut yok. KKTC’nin mali yapısının güçlü olmaması nedeniyle de ekonomideki bozulma devam edecek” ifadelerini kullandı.

 

‘VATANDAŞ TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAYAMIYOR’… Prof. Besim, vatandaşın ilaç ve temel tüketim ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığının gözle görülür hale geldiğine de dikkati çekerek, eğitimde dahi kaymalar başladığını, özel okullardaki yüksek harçlar nedeniyle vatandaşın devlet okullarına yöneldiğini söyledi. Sıkıntılara rağmen bir yandan da aşırı lüks tüketiminin olduğuna vurgu yapan Besim, “Gelir dağılımda bu bozulma daha da kötüleşecek. Zararların en aza indirilmesini sağlayacak bir yönetim olması gerekirken, kurumlarda yapılan atamaların bu anlayışın oldukça dışında yapılması, umutları köreltiyor. Kendi iç kaynaklarımızı yönetemiyoruz. Eylül, Ekim ve Kasım ayları sancılı geçecek.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu