EkonomiGenelManşetTürkiye

Ekonomiye, ‘İstanbul Depremi’ tehdidi

Düzce depremi sonrasında kamuoyunda “İstanbul depremi” konuşuluyor.

Düzce depremi sonrasında kamuoyunda “İstanbul depremi” konuşuluyor.

Beklenen “Büyük deprem” dolayısıyla kaygılar yeniden İstanbul’a odaklanırken, bu olasılık, ulusal ekonomi açısından bakıldığında aynı zamanda 81 ili ve 85 milyon yurttaşı ile tüm Türkiye için ciddi bir tehdidi oluşturuyor

ÜLKE EKONOMİSİ İÇİN DE BÜYÜK BİR YIKIM OLUR

İstanbul ve çevre illerde beklenen ve gerekli önlemler hızla alınmazsa ciddi bir yıkıma yol açacağı öngörülen büyük depreme ilişkin kaygılar giderek büyürken, İlin Türkiye ekonomisindeki konumuna ilişkin göstergeler, bunun yalnızca lokal fiziki tahribat ve can kayıpları ile sınırla kalmayacağı, aynı zamanda ülke ekonomisi için de ağır bir yıkım olacağını ortaya koyuyor.

İSTANBUL’DA YAŞLI KONUT SAYISI ÇOK FAZLA

18 bin kişinin yaşamını yitirdiği 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden geçen 23 yılda, beklenen yeni büyük depreme hazırlık çalışmaları kapsamında hükümet çarpık kentleşmeyi bitirmek ve depreme dayanıklı evler inşa etmek “kentsel dönüşüm”e ağırlık verirken, gelinen aşamada depremde yıkılma olasılığı yüksek bina stokunun hala yüksek bir oran oluşturduğu belirtiliyor. Fay hattı üzerinde bulunan ve büyük bir depremin beklendiği İstanbul, yaşlı konut stokuyla dikkat çekiyor.

10 MİLYON KİŞİ RİSK ALTINDA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü raporuna göre İstanbul’da 1 milyon 225 bin bina ve bu binalarda 4,8 milyon dolayında daire bulunuyor. İlde yapım yılı 2000 ve öncesine ait bina sayısı 817 bin adedi aşıyor. Bu da yaklaşık 3,1 milyon konutun riskli olduğu anlamına geliyor. Riskli binalar toplamın üçte ikisini oluşturuyor. Hane halkı ortalama büyüklüğünün 3,2 kişi olduğu dikkate alınınca, 7,5 ve üzeri bir deprem, en iyimser tahminle 10 milyona yakın insanın yaşamına birinci derecede tehdit oluşturuyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu