Güney KıbrısKıbrısManşet

El Kaide terör örgütüyle bağlantıları bulunanlara bile vatandaşlık verilmiş

Rum yetkililer istihbarat ajanlarına, silah tüccarlarına, uyuşturucu baronlarına bol keseden vatandaşlık dağıtmış.

Rum yetkililer istihbarat ajanlarına, silah tüccarlarına, uyuşturucu baronlarına bol keseden vatandaşlık dağıtmış

 

DUDAK UÇUKLATAN VATANDAŞLIK RAPORU

 

Rum Sayıştay Başkanlığı’nın “Altın pasaport” raporunda “vatandaşlık” açısından dehşet verici ifadeler var

 

El Kaide terör örgütüyle bağlantıları bulunanlara bile vatandaşlık verilmiş

 

AJAN, SİLAH TÜCCARI, UYUŞTURUCU BARONU… Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Avrupa Birliği’nin sert müdahalesiyle durdurmak zorunda kaldığı “Altın Pasaport” (yatırımcı yabancılara vatandaşlık verilmesi) skandalı her geçen gün daha da dallanıp budaklanıyor. Rum Sayıştay Başkanlığı’nın, Yatırım Karşılığı Vatandaşlık uygulaması hakkında geçen hafta yayımladığı raporunda yer alan detaylar, Güney’de gündem olmaya devam ediyor. Rum Yönetimi’nin 2004-2021 yılları arasında yılında silah tüccarı, uyuşturucu baronu ve istihbarat ajanı olan kişilere de vatandaşlık verdiği ortaya çıktı.

 

PASAPORTU KAPAN, YATIRIMI İPTAL ETTİ… Sayıştaylık raporunda, “Altın Pasaport” alan 759 yatırımcının daha sonra yatırımlarını iptal ettiği; 1,938 kişinin de yatırım yaptığına dair beyanda bulunduğunu, ancak taşınmaz devrinin hiçbir zaman yapılmadığını vurgulayan Haravgi gazetesi; vatandaşlık verilen yabancı istihbarat teşkilatı ajanlarının Kuzey Kıbrıs’a düzenli ziyaretler gerçekleştirdiği iddiasına da yer verdi. Haravgi’nin vatandaşlık alan kişiler arasında El Kaide terör örgütüyle bağlantısının bulunanlar olduğundan söz ettiği de dikkati çekti. Haberde, hangi yıllarda kimlere vatandaşlık verildiğiyle ilgili detaylar aktarılarak, durumun bugüne kadar tespit edilenden çok daha ciddi olduğu ifade edildi.

 

ALTIN DA VERMİŞLER, PLATİN DE… Rum Sayıştay Başkanlığı’nın, “Altın Pasaport” olarak anılan Yatırım Karşılığı Vatandaşlık uygulaması hakkında yayımladığı raporu çeşitli boyutlarıyla incelemeye devam eden Rum basını, geçtiğimiz günlerde “altın yanında platin pasaport” da verildiğini de gündeme getirmişti. Politis, “Altın dışında ‘Platin’ Pasaport da çıkardılar” başlıklı haberinde Rum Bakanlar Kurulu’nun, kendi koyduğu kriterleri ihlal ederek vatandaşlık dağıttığını, mali kriterlere haiz olmadıklarını bile bile bazı yatırımcıların başvurularını onayladığını yazdı. Politis; “Vatandaşlık taleplerini ekspres prosedürlerle onayladılar, ‘kırmızıçizgileri’ yoktu” ifadesini kullandı.

 

4.6 MİLYAR EURO’LUK HAYALİ YATIRIM… Sayıştaylık raporunda ayrıca, vatandaşlıklardan kaynaklanan yatırımlar konusunda 4,6 milyar Euro’luk kayıptan da söz ediliyor. Raporda, “Kıbrıs Yatırım Programı” (KEP) çerçevesindeki yatırımı teşkil edeceği düşünülen 1,1 milyar Euro değerinde emlak alımının iptal edildiği, 3,5 milyar Euro değerindeki emlak alımının ise muhtemelen gerçekleşmediğine dikkati çekildi. Raporda, bunların yüksek risk ve sanal olduğundan söz edilirken, 4,6 milyar Euroluk yatırımın hiçbir zaman yapılmadığının da büyük bir ihtimal olduğuna dikkat çekildi. Rum Yönetimi 2007-2020 arasında yatırımcı rolü altında 3 bin 517 kişiye ve bunların 3 bin 800 kişiyi bulan akrabalarına “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu