EkonomiGenelKıbrısManşet

Elektrik ücretlerinde Ali-Cengiz Oyunu!

Elektrikte artık her ay ‘Gizli Zam’ tehlikesi var!

Elektrikte artık her ay ‘Gizli Zam’ tehlikesi var!

Elektrik İnkişaf Yasası kapsamında oluşturulan yeni nizamnameye göre elektrik ücretleri de akaryakıtta olduğu gibi otomatiğe bağlandı

FATURALAR HER AY DAHA DA ARTABİLİR… Ülkede herkes elektrik kullanım ücretlerine yapılan astronomik oranlı zamlara odaklandı ancak, gözlerden saklanmaya çalışılan gizli bir tehlike daha var. Elektrik İnkişaf Yasası kapsamında oluşturulan yeni nizamnameye göre elektrik kullanım ücretleri de akaryakıtta olduğu gibi otomatiğe bağlandı. Başka deyişle Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu her ay “benim üretim maliyetlerim arttı” diyerek “keyfi” bir oranı “yeni zam” olarak faturalara yansıtma yetkisi aldı. Başka deyişle elektrik tarifesi otomatiğe bağlandı ve Yönetim Kurulu’nun inisiyatifiyle her ay güncellenecek! Dünya’daki mevcut şartlara göre bunun Türkçesi: ‘her ay yeni sürpriz zam’ demek. Sadece bu nedenle bile gelen ayın başında %20 civarında ilave bir zam daha yapılma tehlikesi var.

İŞTE RESMİ GAZETE’DEKİ O İFADELER… Elektrik İnkişaf Yasası’nın 44’üncü maddesi kapsamında oluşturulan yeni nizamnameye göre elektrik satış birim maliyetlerinde yakıt ve sabit bedel düzenlemesi:

7. Esas Nizamname, Nizamnamenin beşinci maddesi kaldırılmak ve yerine. Aşağıdaki yeni beşinci madde konmak suretiyle değiştirilir.

5. Madde (2) Elektrik maliyet unsurlarındaki değişikliğe göre tarife ayarlamaları Yakıt ve Sabit aşağıda (4)’üncü fıkrada belirlenen yönteme uygun olarak hesaplanır ve Yönetim Kurulu’nun kararı ile Kıb-Tek web sayfasında yayınlanarak yürürlüğe girer.

(11) Yakıt Değişim Değeri (YDD) aylık olarak kurum tarafından hesaplanır ve çıkacak yeni dönem faturalarına yansıtılır.

ALİ-CENGİZ OYUNU NE DEMEKTİR? Türkçede yaygın olarak kullanılan Ali-Cengiz oyunu deyimi, “sırrını çözemediğimiz hileli işleri” tarif etmek amacıyla kullanılıyor ve kurnazca iş yapılması anlamına geliyor. Tarihi geçmişi olan ve Cengiz Han’ın soyundan gelmeyenlerin Han olamayacağı kuralından türetilen bu deyimin Türk Dil Kurumu’na göre iki anlamı var. Bunlardan birincisi: Kendi çıkarlarından başka bir şey düşünmeyen insanların yaptığı hile. İkincisi de: Dürüstmüş gibi görünüp sürekli yalan söylemek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu