DünyaEkonomiGenelKıbrısManşet

Emlak satışlarında kripto para dönemi

ABD’den ve Avrupa’ya kadar birçok ülke gayrimenkul satışlarında kripto parayı kullanmaya başladı

KKTC’de de özellikle yabancı alıcılar kripto para olanaklarını soruyor ancak, pratikte zorluklar var

KÜRESEL PİYASALARDA ÇOKTAN YERİNİ ALDI… ABD’den ve Avrupa’ya kadar birçok ülke, konut satışında kripto parayı kullanıyor. Şu an Türkiye’de kripto paraların ödemelerde kullanımı yasak, KKTC’de ise zaten siyasetçiler böyle bir konuya çok uzak. Türkiye bu dönemde ihtiyaçtan da kaynaklanan zorunlulukla, kripto para alım satımında denetimli bir yasa üzerinde çalışıyor. Eğer yasal bir zemin oluşturulursa banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de sorun yaşayan yabancı yatırımcılar kripto para ile ödemelerini yapabilecek.

KRİPTO PARA SATIŞLARI %20 ARTIRIR… Türkiye’de Bahaş Holding Üst Yöneticisi Abdüssamet Bahadır, “Yabancı gayrimenkul yatırımcısı Türkiye pazarına güven duyuyor ve daha fazla yatırım yapmak istiyor. Bankaların kredi desteği ve kripto para düzenlemesi, konutta yabancı yatırımını patlatır” dedi. Bu durumun sektörü yukarılara taşıyacağını, uygulamanın yabancı yatırım rakamlarına olumlu etkisinin yüksek olacağını söyledi. Bahadır, “Satışları en azından yüzde 20 civarı artıracağını bile düşünsek, bu çok büyük bir rakama tekabül eder” şeklinde konuştu.

SEKTÖRE LİKİDİTE AKIŞI SAĞLIYOR… Yine Blockchain teknolojisini gayrimenkul yatırımında kullanan bazı Amerikalı, İngiliz ve Hong Kong’lu inşaat şirketleri gayrimenkul sektörüne entegre ettiği “kitle fonlaması” ve “akıllı sözleşmeler” gibi kavramlarla dikkat çekiyor. Bu platformları kullanarak kitle fonlaması yapan yatırımcılar, kripto paralarını kullanarak dünyanın herhangi bir yerindeki ofise yatırım yapabiliyor; bu ofis üzerinden sağlanan bütün gelirlerden (kira vs.) kâr payını alabiliyor. Yapılan yatırımın boyutunu seçebilmek ise yüksek sermaye ihtiyacının yarattığı bariyerlerin aşılmasını sağlayarak, sektörde likidite artışına katkı sağlıyor.

KKTC KONUDAN ÇOK UZAKTA… KKTC ise birçok konuda olduğu gibi kripto para konusunda da gelişmelerin çok uzağında kalıyor. Birçok kesim kripto paraya “kara para” gibi bakarken, gelişmeye açık kesimler de kendi başına bir şeyler yapma gayretinde. Ülkedeki emlak sektöründe henüz kripto paranın kullanılıp kullanılmadığı net değil ancak, bazı galeriler araçlarını kriptoyla satmaya çoktan başladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu