GenelKıbrısManşetSiyaset

En az ‘hükümete’ en fazla ‘yargıya’ güveniyoruz

Toplumun en çok güven duyduğu üç kurum sırasıyla yargı, polis ve ombudsman oldu

Toplumun en çok güven duyduğu üç kurum sırasıyla yargı, polis ve ombudsman oldu

En az güven duyulan kurumlar hükümet, siyasi partiler, meclis ve cumhurbaşkanlığı şeklinde sıralandı.

HUKUK BAŞTA, SİYASET SONDA

KKTC’de toplumun en çok güven duyduğu kurum yargı olurken, hükümet en az güven duyulan kurum olarak dikkati çekiyor. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) Haziran 2022 araştırmasında, ankete katılanlara kurumlara duyulan güveni de sordu. 500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle yapılan araştırmada, “Kurumlara güven puanlarının bugüne kadarki en düşük noktaya indiği” dikkati çekti. Eylül 2020’ye kıyasla kurumlara güven puanları dibe vururken; vatandaşın, en çok güven duyduğu kurumların “hukukla” ilgili, en az güven duyulan kurumların ise “siyasilerle” ilgili olması, ilginç bir veriye işaret etti.

YARGI VE HÜKÜMETİN DURUMU

Araştırmada kurumlar arası en yüksek güven puanını 5 üzerinden 2.98 ile yargı aldı. Yargıyı sırasıyla 2.89 puanla polis ve 2.50 puanla ombudsman izledi. Medya 2.35, finans kurumları ise 2.13 ile siyasi kurumlardan daha yüksek güvenirlik puanı aldı. Araştırmaya göre, en az güven duyulan kurum olan hükümetin güven puanı (1.61) ise hiçbir dönemde olmadığı kadar düşük çıktı. Hükümeti, 1.84 ile siyasi partiler, 1.85 puanla meclis ve 1.93 ile cumhurbaşkanlığı izledi. Özellikle cumhurbaşkanlığına güven puanlarında keskin düşüşler yaşandığı görüldü. Geçmiş dönemlerde ortalama 5 üzerinden 3 olan Cumhurbaşkanına güven puanı 2’nin altına kadar indi.

OY KULLANMAM PARTİSİ VE CTP

Bu arada CMIRS, katılımcılara olası bir seçimde hangi partiye oy vereceklerini de sordu. Nisan anketine benzer bir şekilde CTP’nin birinci parti olmaya devam ettiği görülürken, hükümette olan partilerin destek kaybetmeye devam ediyor. Ankete göre “Oy kullanmayacağını” söyleyenlerin oranı %38.74 ile ilk sırada. CTP %19.13 ile ikinci, kararsızlar %14.13 ile üçüncü sırada.

Hükümetteki partilerden UBP %8.96, DP 1.45 ve YDP de %0.48’de kaldı. Ankette sorulan TDP %1.69, HP %1.21, Bağımsızlık Yolu %.97, YKP %0.73, TKP-YG %0.73, KSP %0.48 oranında taraftar bulurken, Karma oy kullanacağını söyleyenler %10.65 seviyesinde belirlendi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu