GenelKıbrısManşetTürkiye

“Enkazda yaşam şansı yoktu”

Düzenlenen basın toplantısı le Adıyaman’daki arama-kurtarma çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı İskele Bölge Müdürü Cemal Betmezoğlu’dan acı itiraf:

“Sivil Savunma üzerine düşen görevi her daim yapıyor ama büyük bir deprem olursa, onlarca yıkımda Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın yeterli olması mümkün değil”

“Deprem olup bina yıkıldıktan sonra kurtarılacak insan sayısı çok fazla değil. Önemli olan deprem olmadan, mevcut binaların sağlamlığının denetlenmesi….”

“SİVİL SAVUNMA TEŞKİLATI GÜÇLENDİRİLMELİ”…

Sivil Savunma’nın neredeyse bütün gücünü Adıyaman’daki bir binada kullanarak etkin şekilde çalıştığını ifade eden Cemal Betmezoğlu, “Girne bölgesinde, İskele bölgesinde büyük binalar, apartmanlar var. Ülkede büyük bir deprem olursa, oluşabilecek onlarca yıkımda Sivil Savunma Teşkilatı Başkanlığı’nın yeterli olması mümkün değil. Bizim mesai saatleri dışında hazır bir ekibimiz yok. On-call görev yapıyoruz ama yetki alabilirsek, personel istihdamını artırabilirsek Sivil Savunma Teşkilatı vardiya usulü çalışacak imkâna sahiptir. Ülke olarak bu konuda hazırlık yapmak zorundayız. Sivil Savunma üzerine düşen görevi her daim yapıyor” şeklinde konuştu.

“GÖREVİMİZİ TAM YAPTIK DEMEYE DİLİM VARMIYOR”…

“İsias Otel’den ve yanındaki enkazdan 7 kişiyi sağ kurtardıklarını söyleyen Betmezoğlu, “Adıyaman’a ulaşan ilk ekip bizdik. Yerli ve yabancı ekipler iki gün sonra bölgeye gelmeye başladı. Çocukların sağ kalma ihtimali çok düşüktü, bu ilk andan belliydi ama umudumuzu yitirmeden, kimseyi geride bırakmayacak şekilde çalıştık” dedi. “Görevimizi tam olarak yerine getirdik demeye dilim varmıyor” diyen Betmezoğlu, herkesin dileğinin kafileye sağ ulaşılması olduğunu belirtti.

“MÜHENDİS DEĞİLİM AMA BİNADA HİÇ KİRİŞ GÖRMEDİM”…

Ben mühendis değilim ama binada hiç kiriş, yani yatay taşıyıcı görmedim” diyen Betmezoğlu, “Plakalar birbirine yapıştı ve içerdekilere yaşam boşluğu kalmadı. Anıl Zeybek’in olduğu yerde mucizevi bir boşluk vardı. Asansör bölümüne yakın olduğunu düşünüyorum. Binada bundan başka yaşam boşluğu bulamadık” dedi. 8 katlı binanın bodrumu da olduğunu belirten Betmezoğlu, “Bodrum bölgesinin köşelerinde de bir nebze boşluk kaldı. Buraları da çok aradık. Son bulduğumuz kardeşimiz de böyle bir boşluktaydı. Maalesef hayata tutunamadı” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu