EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşetToplum

Ercan “out” Larnaka “in”

Britanya pasaportu taşıyan yaklaşık 47 binden fazla Kıbrıslı Türk, kara kapılarını kullanarak giriş yaptı

ARTUN ÇAĞA

Britanya pasaportu taşıyan yaklaşık 47 binden fazla Kıbrıslı Türk, kara kapılarını kullanarak giriş yaptı.

 

ERCAN 3’NCÜ TERCİH
İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin Kuzey Kıbrıs’a gelmek için Ercan Havalimanı’ndan çok Larnaka ve Baf havalimanlarını kullanıyor. 2023 yılında da İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC’nin hava ve deniz limanlarından yaptıkları girişler, Güney’in havaalanları üzerinden gelip, Kuzey’e geçenlerin sayısının çok altında kaldı. Resmi verilere göre, geçen yıl Ercan Havalimanı ve deniz limanlarını kullanan UK pasaportlu Kıbrıslı Türk sayısı 10 bin 779 kişi olurken, Güney’den gelerek, kara kapılarından Kuzey’e geçenlerin sayısı 47 bin 369 kişi düzeyinde kayıtlara geçti.

PAHALI BİLET-UCUZ BİLET
Britanya pasaportlu Kıbrıslı Türklerin Kuzey Kıbrıs’a gelmek için Larnaka ve Baf havalimanlarını kullanma oranları her geçen gün artarken, “Milliyetçilikleriyle” meşhur kişilerin bile, astronomik ve anlamsız şekilde pahalı bilet politikasına yenildiği görülüyor. Kıbrıs halkının kısaca “Londralı” olarak değerlendirdiği on binlerce Kıbrıslı, Kıbrıs Türk Hava Yolları’nın (KTHY) batırılmasının ardından Ercan-İngiltere parkuruna hâkim olan havayollarının insafına kalmıştı. Astronomik fiyatlı uçak biletleri yolculukların yönünü Güney Kıbrıs’a çevirmişti.

REKOR 2019 YILINDA
Bu arada, İngiltereli akrabalarımızın ülkelerine gelme sayılarında pandemi sonrasındaki düşüş dikkati çekmeye devam ediyor. 2019 yılında toplam 75 bin 466 olan “Londralı” ziyaretçi sayısı, pandemi döneminde çakılırken, son iki yıldır toparlanma çabasında ancak rakamlar halâ 2014 yılının bile gerisinde. TİKEN’in Turizm Bakanlığı verilerini kullanarak yaptığı hesaplamaya göre, 2023’te Ercan’dan gelenlerin payı %18.54’e gerilerken, Güney Kıbrıs’ın limanlarını kullanarak gelenlerin payı ise %81.46’ya çıktı. Ancak, bu rakamlara birden fazla giriş-çıkış sayılarının da dâhil olduğu belirtiliyor.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu