KıbrısManşetToplum

Erhürman: “Kıbrıs Türk halkı makamlarla ilgili boşluk hali yaşıyor”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs sorununa ilişkin yürütülen süreçte Cumhurbaşkanlığı’nın ve hükümet denilen yapının yok hükmünde olduğunu belirtti. Erhürman, “Kıbrıs Türk halkı makamlarla ilgili boşluk hali yaşıyor” dedi

CTP Genel Başkanı Erhürman, Kıbrıs sorununa ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda ele alınan konuları değerlendirdi.

“KIBRIS TÜRK HALKI MAKAMLARLA İLGİLİ BOŞLUK HALİ YAŞIYOR”

KKTC’nin süreçlere dahil edilmediğini kaydeden Erhürman, “Kıbrıs Türk halkı makamlarla ilgili boşluk hali yaşıyor” dedi. Erhürman, Cumhurbaşkanlığı’nın ve hükümet denilen yapının yok hükmünde olduğunu ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti (TC) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rum Lider Nikos Hristodulidis’in BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşları da değerlendiren Erhürman, konuyla ilgili açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“TC Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC’nin tanınması çağrısı yaptı ve  Rum Lider Hristodulidis ise konuşmasında doğrudan Erdoğan’a hitap etti. Hristodulidis bunu yaparak, ‘siz yoksunuz, benim muhatabım Türkiye’ mesajını verdi. 2004’teki Annan Planı’nda Türk tarafı olarak biz evet dedik, Crans Montana’da da gerekli açılımları yaptık. Bizim çözüm irademiz ortadadır.”

“BM GÜVENLİK KONSEYİ’NİN 541 VE 550 SAYILI KARARLARI YÜRÜRLÜKTE OLDUĞU MÜDDETÇE KKTC TANINAMAZ”

Erhürman, BM Güvenlik Konseyi’nin 541 ve 550 sayılı kararları yürürlükte olduğu müddetçe KKTC’nin tanınmayacağına vurgu yaparak, “Bu bilinen bir gerçektir. Bunu defalarca anlatmamıza rağmen hala daha aynı tutum sergileniyor” diye konuştu.

“Erdoğan BM Genel Kurulu’nda KKTC’yi tanıyın çağrısı yaptı diye biz olgusal gerçekleri bilmiyormuş gibi mi davranacağız” diye soran Erhürman, ülkeyi yönetenlerin bu gerçeğe rağmen tutumunu değiştirmediğini kaydetti.

“HRİSTODULİDİS’İN ÇÖZÜM İSTEDİĞİNE İNANMIYORUM”

Erhürman, Rum Lider Hristodulidis’in Kıbrıs sorunun çözümü istediğine dair bir inanç taşımadığını söyleyerek, “Hristodulidis’e güvenim yok. Çünkü Cran Montana görüşmelerinde bir önceki Rum Lider Anastasiadis’in yanında oturan kişi yine Hristodulidis’ti” açıklamasında bulundu.

Doğru zeminin BM Güvenlik Konseyi kararlarındaki iki toplumlu, iki bölgeli siyasi eşitliğe dayalı federal çözüm olduğuna vurgu yapan Erhürman, “Bu konuda irade gösteren Kıbrıs Türk tarafıdır, Rum tarafı değil” dedi.

Erhürman, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasında olduğu zamanlarda dünyanın dikkatini çektiğini dile getirerek, “Ne olursa olsun müzakere masasına oturulsun diye de bir anlayışı da doğru bulmuyorum. Önceden uzlaşılmış konular var. Tekrardan sıfırdan başlanmamalı” ifadelerini kullandı.

(Kıbrıs Postası)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu