ManşetSağlıkToplumYaşam

Erişkin Dikkat Eksikliği Bozukluğu

DEHB olan erişkinlerin yaşadıkları en büyük sorunlar; Başladığı işi bitirememe, yapılacak işi erteleme, organize olmakta güçlük çekme, unutkanlık, işleri öncelik sırasına göre dizememe, problem çözme ve karar verme, zaman yönetimi gibi alanlarda aşırı güçlüktür

DEHB olan erişkinlerin yaşadıkları en büyük sorunlar; Başladığı işi bitirememe, yapılacak işi erteleme, organize olmakta güçlük çekme, unutkanlık, işleri öncelik sırasına göre dizememe, problem çözme ve karar verme, zaman yönetimi gibi alanlarda aşırı güçlüktür.

Herhangi bir şey üzerinde dikkat toparlayamama ve bir plan üzerinden hareket edememe ve bunlara bağlı olarak özgüven eksikliği ile yetersiz hissetme gibi hisler oluşmasına sebep olan hastalığa erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu denmektedir. DEHB en çok kalıtsal yolla kişiye geçmektedir. Anne babada ya da başka aile büyüklüklerinde bulunan bu hastalık, doğacak diğer çocuklara da geçebilir. Gebelik sürecinde kullanılan alkol ve sigara gibi ürünler DEHB oluşmasına sebep olabilir. Bununla birlikte bu dönemde meydana gelen enfeksiyonlar da sebep olabilir.

Gebelik sürecinde kullanılan alkol ve sigara gibi ürünler DEHB oluşmasına sebep olabilir. Bununla birlikte bu dönemde meydana gelen enfeksiyonlar da sebep olabilir. Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişilerde normal hayatında dahi detaylara dikkat etmekte zorlanır ve hata yapar. Bir şeye odaklandığında dikkatini o odağa vermekte zorluk ve sıkıntı yaşar, iş yerinde verilen bir görevi sürdürmekte ve o görevi izlemede güçlük çeker çoğunlukla başarısızlığa uğrar, özel hayatında ve iş hayatında odaklanması ve yoğun düşünmesi gereken işlerden sürekli kaçma halindedir, rutininde olan işlerini aksatır ve unutur.

Erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan kişi sürekli fikir değiştirir, anlık olarak durumla bağlantısız şekilde bir mutlu bir huzursuz olur veya verdiği karardan vazgeçer. Hastalığa sahip kişilerin duygu durumlarında da değişkenlik görülebilir. Örnek verecek olursak kişi başladığı bir işi bitirmeden, başka işe geçebilmekte. Erişkinlerde çabuk sıkılma ve işin devamını getirememe en belirgin özellikler arasındadır. Hemen hemen herkesin hayatının bir noktasında DEHB’ye benzer bazı belirtileri vardır. Zorluklarınız yeniyse veya geçmişte yalnızca ara sıra meydana geldiyse, muhtemelen DEHB’niz yoktur. DEHB, yalnızca semptomlar hayatınızın birden fazla alanında devam eden sorunlara neden olacak kadar şiddetli olduğunda teşhis edilir.

Bu kalıcı ve yıkıcı semptomların izi erken çocukluk dönemine kadar izlenebilir. Yetişkinlerde DEHB tanısı zor olabilir çünkü bazı DEHB belirtileri anksiyete veya duygudurum bozuklukları gibi diğer durumların neden olduğu belirtilere benzer. DEHB’li birçok yetişkinin de depresyon veya anksiyete gibi en az bir başka zihinsel sağlık durumu vardır.Yetişkinlerde DEHB için standart tedaviler tipik olarak ilaç, eğitim, beceri eğitimi ve psikolojik danışmanlığı içerir. Bunların bir kombinasyonu genellikle en etkili tedavidir. Bu tedaviler, DEHB’nin birçok semptomunu yönetmeye yardımcı olabilir, ancak tamamen tedavi etmez. Sizin için en iyi olanı belirlemek biraz zaman alabilir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu