GenelKıbrısManşetToplum

Erkek şiddeti her geçen gün artıyor

Polis Genel Müdürlüğü (PGM), Ocak-Kasım 2023 tarihleri arasında polise yansıyan kadına yönelik şiddet verilerini paylaştı, korkunç tablonun sadece ‘bilinen ve kayıtlı’ rakamları ortaya çıktı

Polis Genel Müdürlüğü (PGM), Ocak-Kasım 2023 tarihleri arasında polise yansıyan kadına yönelik şiddet verilerini paylaştı, korkunç tablonun sadece ‘bilinen ve kayıtlı’ rakamları ortaya çıktı

2023’TE KADINA YÖNELİK ŞİDDET VAKASI İSTATİSTİKLERİ
Polis Genel Müdürlüğü, yıl içerisinde Kadına Karşı Şiddete Müdahale şubelerine yapılan şikâyet ve başvuru rakamlarını paylaşarak, acı tabloyu gözler önüne serdi. Polis, 1 Ocak-21 Kasım tarihleri arasında kadına yönelik şiddet kapsamında 2 cinayet, 423 fiziksel şiddet, 181 sözlü şiddet, 17 cinsel şiddet ve 209 diğer konular olmak üzere toplam 831 şikâyet ve başvuru yapıldığını açıkladı.

AKINCI: DAHA KAÇ KADININ ÖLMESİ GEREKİYOR?
“Yıllardır kadın hakları mücadelesi ve kadına karşı şiddetle mücadele bağlamında bir tek adım dahi atılmadığına” işaret eden KAYAD Başkanı Meral Akıncı, ev içi şiddet ve toplumsal cinsiyet eşitliğini öğreten müfredatların okullarda okutulmasını beklerken, laik eğitime bile tehdit oluşturan kitaplarla karşı karşıya kalındığını söyledi. “Ev içi şiddet Yasası’nın geçmesi için daha kaç kadının ölmesi gerekmektedir? Kim neden karşı çıkıyor kadınların şiddetsiz ve güvende yaşamına?” diye soran Akıncı, polisin gerekli eğitim ve yasal yetkilere sahip olmasının önemine işaret ederek, “Ne yazık ki son zamanlarda bazı kadınların polis karakollarında geri çevrildiğini, şikayetlerinin alınmadığını, hatta koruma emrine riayetsizlik gibi suçlardan zanlı durumuna düşürüldüğünü duymaktayız” dedi.

“POLİS KURUMSAL OLARAK KADINLARIN GÜVEN DUYDUĞU BİR GÜÇ OLMALI”
Polisin kurumsal olarak kadınların güven duyduğu bir güç olmasının önemine değinen Akıncı, Avrupa’da yapılan araştırmaya göre, bir şiddet mağdurunun polise gitmeden önce, ortalama 37 kez şiddet gördüğünü ve bir kadının polise gitmeye karar verecek kadar cesaret gösteriyorsa, devletin de aynı cesaret ve kararlılıkla ona yardımcı olması gerektiğini vurguladı. Akıncı, “Şiddet uygulayıcılarına mazeret uydurmak, onların şikayetleri üzerine direnişçiye ikinci bir mağduriyet yaşatmak sadece ve sadece şiddet mağdurlarını polise ve dolayısıyla devlete güvenden uzaklaştırır” uyarısında bulundu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu