KıbrısManşetSağlıkSporToplumYaşam

Eşitlik eşitsizliktir ve adalet değildir

E iyi bir usta gözle aşağıdaki kriterlerle sporda yetenek seçimi davası başlatılmalıdır. Ve bu çerçevede sporcu mesleğine olan bakışının değerlendirilmesi de şart. Hatta ve hatta şart oğlu şart

“Erkekler ağlamaz(mış), erkek askere gider, erkek kan davasında öldürülür, erkek evin direğidir, erkek kalkar ve yerini kadına verir, salak bir komşuyla muhatap olur, evi erkek korur, sünnet olur, çıkarır ceketini verir, yalaka modunda kapıyı açıp ‘Ladies first’ der, hatta ve hatta kadın hakları konusunda bi’çok vaaz verir”. E artık “İnsan Hakları” dersek tamamdır zannımca.

İşte, hâl bu vaziyetteyken; “Herkes eşittir, herkes aynı ücreti almalıdır, hatta kanunlar karşısında herkes eşittir” derler ya, çok gördük bu’komedi filmini bu yarım adada. “Ulan, dünyanın adaleti yok, kim takar KKTC’deki Dikiltaş Hukuku’nu” derseniz kimimiz ona da saygı duyar, kimimizse profildeki bayrak arkasından ha’bire Facebook’ta sallarız. Kimliğini açık etmeyen bu sahtekarlara çok da lâf söylemeyim hade! Gereksiz, onlar da bu işin saf ve de aptal Don Kişotları. Keşke kimliklerini açık etselerdi ama ne gezer o yürek!

Neyse, özetle eşit değiliz işte. Sporda durum ne? Bazı antrenörler; “Herkese eşit uzaklıktayım. Her sporcu gözümde ve de kalbimde eşittir. Hepiniz bana eş mesafede yaklaşabilir!” der ya, katıla katıla güldürmece durumları. Yok öyle bir’dünya! Elit seviyedeki takımlardaki forma dağıtımını geçtik, sporcu kaynağındaki uygulamalarda bile ha’bire torpil(!) koyar olduk, ha’bire adam kayırdık.

“Spor” deyince; Sporun tarihi, felsefesi, psikolojisi, sosyolojisi ve de ekonomisi akla gelir. İşte, bunların da merkezinde annesinden ‘çiğ süt emmiş’ bir insan var. Bu çiğ süt emmiş insan, başka çiğ süt emmişleri seçer ve de başka çiğ süt emmişlere pazarlamaya çalışır. Hakkaniyet mi? Geçiniz! Sonuçta temeli iyi tesis etmek gerekir. Bu temelin özünde de ‘bilimsellik ve de adalet merkezli bir’objektiflik’ vardır.

Sporda ille de iyi bir ‘sporcu taraması ve seçimi’ sonrasında mükemmelliğe erişim odaklanmalıdır. E iyi bir usta gözle aşağıdaki kriterlerle sporda yetenek seçimi davası başlatılmalıdır. Ve bu çerçevede sporcu mesleğine olan bakışının değerlendirilmesi de şart. Hatta ve hatta şart oğlu şart. Sonuç mu? Yetenek taraması ve seçimi başarılı bir temsiliyetin temelinde olmalı zira eşitlik eşitsizliktir ve adalet değildir.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu