DünyaManşetSpor

Espanyol’dan Livorno’ya  

Bir taraftar düşünün ki; yaşadığı şehrin takımı yeryüzünde sürekli şampiyon olsun ve başka bir takım taraftarı olsun. Üstelik bir taraftar düşünün; İspanyol olsun ve Katalanlarla birlikte aynı tribünde maç izlesin. İşte bu yüzden Barselona taraftarlarının, Katalanları katleden İspanya eski diktatörü Franco’nun kurduğu Real Madrid’in beyaz renklerine tahammülleri yoktur ama RCD Espanyol taraftarına büyük saygıları vardır

Bir taraftar düşünün ki; yaşadığı şehrin takımı yeryüzünde sürekli şampiyon olsun ve başka bir takım taraftarı olsun. Üstelik bir taraftar düşünün; İspanyol olsun ve Katalanlarla birlikte aynı tribünde maç izlesin. İşte bu yüzden Barselona taraftarlarının, Katalanları katleden İspanya eski diktatörü Franco’nun kurduğu Real Madrid’in beyaz renklerine tahammülleri yoktur ama RCD Espanyol taraftarına büyük saygıları vardır.

Yakın geçmişte Espanyol – Barselona arasında gerçekleşen müsabakada çok önemli bir gelişme yaşanmıştı. Dünya Kupası’nın finalinde gol atan ve henüz 26 yaşındayken kalp krizi geçirerek ölen Espanyol’un eski kaptanı Dani Jarque vardı. İşte, eski Barselona oyuncusu Andres Iniesta’nın Kral Kupası Finali’nde attığı golü sonrası forma altında Dani Jargue baskılı atletini taraftarlara göstermesi efsanenin uzun süre ayakta alkışlanmasına neden oldu. Bu ironi ilgili dostluğa dair sadece bir örnek.

Ya Livorno Kulübü’ne ne demeli?  Livorno, İtalya’nın Kuzeyi’nde bir liman şehridir. Hâliyle futbol takımı da ağırlıklı olarak liman işçilerinin takımı olma özelliğindedir. İtalya Serie A’da mücadele eden Livorno Kulübü, komünistlerin ve işçi hareketinin kalesi olma özelliğinde olduğundan, bir futbol kulübü olmaktan ziyade ideolojik bir siyasi parti gibidir. Öyle ki, ikinci ligden birinci lige çıktıkları zaman kutlamalarda neofaşist parti bürosunu tahrip eden Livorno taraftarları, bütün maçlarda ‘çekiçli – oraklı’ bayraklar açmaktadırlar. Ayrıca Milan Kulübü eski Başkanı ve eski Başbakan Berlusconi’nin kulübü olduğu için bu maçlar onlar için ‘3 puan ya da bir lig maçı’ olmaktan ziyade bir ideoloji savaşıymış gibi önem kazanmaktadır.

1921’de italyan Komünist Partisi’nin kurulduğu şehir olan Livorno, 16’ncı y.y’da yazılan anayasasında bulunan şu metin ile özgürlükçü bir bölge haline gelmiştir; “Hangi ulustan olursanız olun; Doğulular, Batılılar, İspanyollar, Portekizliler, Yunanlar, Almanlar, İtalyanlar, Türkler, Ermeniler, Persler veya diğerleri. Sizi temin ederiz ki bu topraklara tamamen özgür ve her türlü sorgulamadan uzakta bir şekilde gelmenize, kalmanıza, aileleriniz ile geçiş yapmanıza ve yaşamanıza, geriye dönme zorunluluğu olmaksızın oturmanıza, istediğiniz zaman dönerek Livorno topraklarında yaşamanıza izin veriyoruz” diye belirtilerek yabancılara yönelik yerleşimi açıkça anayasal hak olarak vermişlerdir. İşte, Toskana Bölgesi’nde yer alan Liverno Kulübü taraftarları da bu deklereyi her müsabakada tekrarlıyorlar.

Neyse, Espanyol’dan Livorno’ya siyasetin sporu bu olsa gerek.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu