DünyaGenelManşetSiyasetToplumTürkiye

Etrafımız sarıldı! Akdeniz Barut Fıçısı!

ABD’den Rusya’ya, Kanada’dan Belçika’ya Herkes Akdeniz’de

Akdeniz çok sayıda ülkenin gönderdiği donanmalarla barut fıçısına döndü. Suriye odaklı gerilime enerji rekabetinde yükselen tansiyon eklenince Akdeniz’e ardı ardına filo gönderen rakip ülkelerin gemileri adeta yan yana seyir halinde hareket eder hale geldi.  Bölgede Türkiye’nin 34, Rusya’nın 16, ABD’nin 22, Fransa’nın ise 5 savaş gemisi bulunuyor.

Suriye krizi ve enerji rekabeti nedeniyle birçok ülkenin savaş gemilerini konuşlandırdığı Akdeniz’de Türkiye’ye ait 20’si muhrip, 14’ü yardımcı gemi olmak üzere toplam 34 geminin bulunduğu öğrenildi. Bölgede Rusya’nın 13, ABD’nin 3, Fransa’nın 5, İtalya’nın 2, İngiltere, Belçika, İspanya, Kanada, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın ise birer gemileri bulunuyor. Bu gemilerden 3 korvet, 1 denizaltı, 1 hücum bot ve 1 fırkateynin sürekli olarak Akdeniz’de hareket halinde oldukları ve keşif ve gözetleme görevinde bulunduğu öğrenildi.

RUSYA’NIN 16 GEMİSİ BULUNUYOR

Suriye’nin Lazkiye bölgesinde hava üssü ve Tartus’ta da deniz üssü bulunan Rusya’nın ise Akdeniz’de 16 gemisi bulunuyor. Bu gemilerden 4’ünün muhrip 9’unun ise yardımcı gemi olduğu belirtildi. Rusya’nın Cebelitarık boğazı üzerinden Suriye kıyılarına gönderdiği 4 savaş gemisinden ilki ‘Kalibar’ seyir füzeleriyle donatılmış ‘Boykiy’ korveti. Diğer üç gemi ‘Kaliningrad’, ‘Korolev’ ve ‘Minsk’ ise büyük çıkarma gemileri sınıfında.

Rusya’nın bugün Akdeniz’e indiği açıklanan yeni savaş gemileriyle gücünü artırdığı da bildiriliyor.

ABD’NİN AKDENİZ’DEKİ GEMİLERİ

ABD’nin ise Akdeniz’de şu anda 3 muhrip gemisinin bulunduğu öğrenildi. Girit’teki Suda Üssü’nde halihazırda ABD uçak gemisi USS Eisenhower da demirlemiş durumda. USS Dwight D. Eisenhower’ın başını çektiği, 22 savaş gemisi ve 5 bin 600 askerden oluşan Taarruz Gücü, ABD tarafından Mart ayı başında Doğu Akdeniz’e gönderildi.

FRANSA’NIN 5, İTALYA’NIN 2 GEMİSİ VAR

1 uçak gemisi, 2 muhrip gemi, 1 fırkateyn ve 1 istihbarat gemisi olmak üzere Fransa’nı Akdeniz’de 5 gemisi görev yapıyor.  İtalya’nın ise 1 fırkateyn ve 1 denizaltı Akdeniz’de konuşlu olduğu öğrenildi. İngiltere, Belçika, İspanya, Kanada, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda’nın ise birer gemilerinin bulunduğu belirtildi.

ENERJİ REKABETİ GERİLİMİ ARTIRIYOR

Doğu Akdeniz’de Suriye odaklı gerilim devam ederken artan enerji rekabeti de tansiyonu yükseltiyor.  Ülkelerin artan enerji rekabetinde pozisyon aldıkları gözlenirken geçtiğimiz günlerde Kıbrıs’ın güneyinde 8 ülkenin katıldığı tatbikat da dikkat çekti. Tatbikat, son dönemde Türkiye ile Yunanistan arasında yükselen tansiyonun ülkeler arasında bir tutum belirleme gösterisine dönüştüğünü de ortaya koyuyor. Nitekim Yunanistan’la ortak tatbikat yapan ülkeler arasında ABD, İngiltere, Mısır ve İsrail’in yer alması uluslararası gözlemciler açısından manidar bulunuyor.

Rum basınında yer alan habere göre, bu yıl 8. Si gerçekleştirilen “NEMESİS 2021” isimli çok uluslu tatbikat, Rum yönetiminin tek yanlı ilan ettiği MEB’in 1, 2, 8 ve 9 numaralı parsellerinde icra edildi.

Tatbikata, Rum yönetiminin yanı sıra, Yunanistan, Fransa, Birleşik Krallık, ABD, İsrail, İtalya ve Mısır katıldı. Tatbikatın sevk ve idaresinin, Larnaka’daki Rum Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi tarafından yapıldığı duyuruldu.

Rusya donanmasına ait bir grup gemi Akdeniz’e girdi. Detaylar için tıklayınız:

Rusya donanmasına ait bir grup gemi Akdeniz’e girdi

Diğer Haberler

Başa dön tuşu