DünyaEkonomiGenelManşet

Euro Bölgesi’nde enflasyon Şubat ayında zirve yaptı

Euro Bölgesi’nde, Şubat ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle zirve yaparken, ECB’nin %2’lik hedefinin çok üzerine seyrediyor.

Euro Bölgesi’nde, Şubat ayında yıllık enflasyon enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle zirve yaparken, ECB’nin %2’lik hedefinin çok üzerine seyrediyor.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin şubat ayına ilişkin yıllık enflasyon öncü verilerini yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde Ocak ayında %5.1 olan yıllık enflasyon, geçen ay %5.8’e yükseldi. Söz konusu oran kayıtlardaki en yüksek seviye oldu.

Euro Bölgesi’nde şubat ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon %31.7 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, %4.1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, %3 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve %2.5 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, şubat ayında Almanya’da %5.5, Fransa’da %4.1, İspanya’da %7.5, İtalya’da %6.2, Hollanda’da %7.2, Belçika’da %9.6, Estonya’da %12.4 ve Litvanya’da %13.9 seviyesinde ölçüldü.

Böylece Euro Bölgesi’nde Şubat ayında enflasyon, verilerin Eurostat tarafından toplandığı son 25 yıldan beri ölçülen en yüksek seviyeye çıktı. Enflasyon, geçen aylarda da zirve yapmıştı.

Enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) %2’lik hedefinin çok üzerine seyrediyor.

IMF VE DÜNYA BANKASI’NDAN ENFLASYON UYARISI

Bu arada, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’na göre Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışma enflasyonu ateşleyebilir.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve Dünya Bankası Başkanı David Malpass yaptıkları ortak açıklamada, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın enflasyonda daha fazla sıçramaya yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ortak açıklamada, “Ukrayna’daki savaş diğer ülkeler için de ciddi bulaşıcı etkiler oluşturuyor. Emtia fiyatları artıyor ve enflasyonun daha da yükselme riski var. Eğer çatışmalar devam ederse finansal piyasalarda bozulmalar kötüleşmeye devam eder” ifadelerine yer verdiler.

Açıklamada Rusya’ya yönelik yaptırımların ciddi ekonomik etkisinin olacağı vurgulanırken, Ukrayna’ya daha fazla finansman ve politika desteği sağlanması üzerinde çalışıldığı da belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu