KıbrısManşetTürkiye

Ev alamayan tarlaya gitti

Türkiye’de tarla satışları yükseldi ancak, satışların büyük bölümünde amaç çiftçilik değil.

Türkiye’de tarla satışları yükseldi ancak, satışların büyük bölümünde amaç çiftçilik değil.

 YATIRIM AMAÇLI
Türkiye’de son aylarda tarla satışlarında yaşanan artışın “çiftçilik merakından değil, ev almaya gücü yetmeyenlerin ‘yatırım’ amacıyla tarlalara yönelmesinden” kaynaklandığı vurgulanıyor. Türkiye’de tarla alım-satımı, konut satışlarının ardından ikinci sıraya oturdu. TC Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerine göre sadece Aralık 2022’de 436 bin 721 gayrimenkul satış işlemi yapıldı. Bu işlemlerin 193 bin 402’sini konut, 116 bin 687’sini tarla, 71 bin 19’unu arsa, 24 bin 879’unu iş yeri ve geri kalanını ise diğer taşınmazlar oluşturdu.

SATIŞLARIN %40’I
2022 yılı içerisinde yapılan toplam gayrimenkul satışlarının sayısı 3 milyon 434 bin 389 olarak açıklansa da bunların kaçının ev, tarla, arsa olduğuna dair detaya yer verilmedi. Emlak çevreleri yine de 2021 verilerinin bu konuda fikir vermek için yeterli olduğuna işaret ediyor. Bu çevreler, 2021’de ülke genelinde satılan tarla ve arsa oranının toplam gayrimenkul satışlarının %40’ına ulaştığını kaydederken, bu oranın birkaç yıl öncesine kadar %30 olduğunu hatırlatıyor. Verilen bilgiye göre 2021’de Türkiye’de 722 bin tarla ile 480 bin adet arsa satıldı.

EV ALAMAYAN TARLAYA
“Ev fiyatlarındaki artış tarla alımını tetikledi” diyen emlakçılar bunun nedenini şöyle açıkladı: “Elindeki parayla gücü bir ev, imarlı bir arsa ya da işyeri almaya yetmeyecek çok insan var. Diyelim ki kişinin elinde 200-300 bin lirası var. Bankada dursa enflasyon karşısında eriyip gidecek. Bu nedenle insanlar bir yatırıma yöneltmek istiyor. Bu anlayıştan dolayı birçok küçük yatırımcı tarlaya yöneldi. Zamanla değeri artar, hele bir de imara açılırsa daha çok kazandırır diye düşünüyor.”

TARIM YAPMAK ZORLAŞIYOR
Bu yönelim bir yandan tarla fiyatlarını artırırken bir yandan da tarım amaçlı kiraları çok yükseltiyor. Emlakçılar konuyla ilgili şu yorumu yapıyor: “Tarla çiftçilik ya da üretim için alınmıyor. Adamın tek bir amacı elindeki parayı değerlendirmek. Halen çiftçilik yapıp tarlalarını satanlar da kendini baltalıyor aslında. Her sene tarla kiraları daha fazla artıyor bu sefer. Tarla satışları artıyor ama tarımsal üretim yapılan alan azalıyor.”

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu