Güney KıbrısKıbrısManşet

Eylemcilerden ortak açıklama

Sınır kapılarının tek taraflı kapatılmasını protesto eden eylemcilerden ortak açıklama yapıldı.

ORTAK AÇIKLAMA

Bizler Kıbrıs’ta yaşayan insanlar olarak;

1. Bizi bölen hattın üzerindeki geçiş noktalarının keyfi ve meşru olmayan bir biçimde kapatılmasını;

2. Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetinin sivil toplum üzerindeki demokratik olmayan baskısını;

3. bir AB üye ülkesi içinde demokratik haklarını kullanmak isteyen vatandaşlara karşı nefret gruplarının toplu linç kampanyası düzenlemelerini ve;

4.adanın her iki yanında artan ve bizi kalıcı bölünmeye götürme tehlikesi taşıyan milliyetçiliği protesto ediyoruz. İnsanları öldüren bir salgına karşı önlem almak her yönetimin sorumluluğu ve görevi olmalıdır. Corona virüsüne karşı insanları korumak için önlem alınmasını tamamen destekliyoruz. Fakat küresel bir sağlık sorunu insanlar arasında daha fazla bölünme, korku ve gerginlik yaratmak için kullanılmamalıdır. Tam tersine, potansiyel olarak Kıbrıs’taki tüm insanları tehdit eden bir sağlık tehlikesine karşı Kıbrıslı Türklerle koordineli bir şekilde davranmalarını ve ortak mücadele için Teknik Komiteyi yetkilendirmesi için Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetine çağrı yaparız. Virüs sınır ve geçiş kapısı tanımamaktadır. BM Dünya Sağlık Örgütü ve AB’nin Sağlıktan sorumlu komiserinin de defaatle tekrar ettiği üzere seyahat kısıtlamaları sorunu çözmez

– özellikle de adanın her iki yanında da kesinleşmiş bir vaka yokken. Dokuz kapıdan dördünün kapatılmasının aslında, kalıcı bölücü yolunda bir aşama olarak kapıların tamamen kapatılması karşısında insanların tepkilerini ölçmeyi amaçladığı açıkça görülmektedir. Saatin geri sarılmasına müsaade etmeyeceğimiz de umarız anlaşılmıştır.Ülkelerinin ve insanlarının bölünmesinin karşısında direnmek hakkımızdır. Kıbrıs’taki insanlara çağrımızdır: -Kapıların kapanmasına ve bölünmeye karşı direnin.

-Kıbrıs’ın her yerinde ırkçılık, milliyetçilik, nefret ve bölünmeye karşı sesinizi çıkarın. Çocuklarımızı böyle bir ülkede yetiştirmek istemiyoruz.

-Bazı yetkililerin, medyanın ve sosyal medyanın yaydığı korku ve propagrandaya aldanmayın.

-Barış içinde, demoktarik, toleranslı, birleşik ve federal Kıbrıs için bize katılın. Avrupa Komiyonu’na çağrımızdır:

-Yeşil Hat Tüzüğü’nün ve AB vatandaşlarının demokratik haklarının çiğnenmesi karşısında tavır alınız. Birleşmiş Milletlere çağrımızdır:

-Heş seviyede özellikle de sivil toplum düzeyinde daha fazla işbirliği çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını herkese hatırlatınız. Kıbrıs Cumhuriyeti hükümetine çağrımızdır:

-Tüm geçişleri açınız. Yeni geçişler açınız. Geçiş noktalarında insanları taciz etmekten vazgeçiniz. -Temel demokratik haklarını kullanan insanları taciz etmekten vazgeçiniz.

-Barışçıl göstericilere karşı tüm yasal ithamları geri çekiniz.

-Aşırı sağ, diğer aşırı uçlar ve holiganlarla olan kirli işbirliğinize bir son veriniz.

-Çözüm yanlısı adayları bilerek zayıflatmak amacıyla Kıbrıslı Türklerin seçimlerine müdahale etmekten vazgeçiniz. -Internet üzerinden yapılan tehdit ve karalama kampanyalarına karşı acil önlemler alınız. -Salgın dahil tüm ortak sorunlarımız için teknik komiteler aracılığıyla acil önlemler alınız. -Son olarak bölünme politikalarına yatırım yapmaktan vazgeçiniz. Bu yol, yol değildir. Yaşlı genç, kadın erkek biz Kıbrıslılar ülkemizin kalıcı olarak bölünmesine asla izin vermeyeceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu