EkonomiGenelManşetTürkiye

Faiz 2 yıl sonra tek hanede

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020'den bu yana ilk kez faizi tek haneye indirdi. Karar metninde TCMB, mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğunu, faiz indirim döngüsünün bitirilmesine karar verildiğini belirtti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2020’den bu yana ilk kez faizi tek haneye indirdi. Karar metninde TCMB, mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğunu, faiz indirim döngüsünün bitirilmesine karar verildiğini belirtti

İNDİRİM DÖNGÜSÜ SONLANDIRILDI

TC Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu (PPK)’nun dünkü toplantısında politika faizinin 150 baz puan indirimle yüzde 9’a düşürmesine ilişkin yapılan açıklamada “Kurul, mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir” dendi ve aralık ayında ek faiz indirimi yapılmayacağı mesajı verildi.

TCMB FAİZİ 2 YIL SONRA TEK HANEYE İNDİRDİ

TCMB, ağustos ve eylül aylarında 100’er baz puan, ekim ve kasım aylarında 150’şer baz puan olmak üzere toplamda 500 baz puanlık indirim yapmış oldu. Eylül 2020 sonrasında ilk kez bir hafta vadeli repo faizi tek haneye indi. Bankanın Eylül 2021’de başlayan faiz indirimleriyle birlikte dolar kuru 8,30’dan 18,60’a yükselirken, resmi tüketici enflasyonu da yüzde 19’dan yüzde 85’e yükseldi. Türkiye, dünya genelinde enflasyon artarken faiz indiren tek ülke oldu.

DÖVİZ KURLARINDAKİ YATAY SEYİR DEVAM EDİYOR

Öte yandan, son dönemde kredi büyümesini ve döviz alımlarını sınırlayan düzenlemeler, kur korumalı mevduat uygulaması, kaynağı belirsiz para girişleri ile döviz işlemlerinde TCMB ile kamu bankalarının belirleyici olduğu mekanizmalarla döviz kurlarında yatay bir seyir yakalandı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu