DünyaEkonomiGenelManşet

Faiz artışı tartışmaları alevlendi

Bu hafta açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisi, AMB’nin 2022’de başladığı faiz artışlarına devam edip etmeyeceğini belirlemek konusunda önemli olacak

“ENFLASYONU HALA YENEMEDİK”

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’in faiz politikasına ilişkin net bir sinyal vermemesi, faiz tartışmalarını alevlendirdi. Faiz artışının devam edip etmeyeceği konusunda bu hafta açıklanacak enflasyon verisi kritik olacak. Lagarde cuma günkü konuşmasında enflasyonu hala yenemediklerini belirtti ancak 14 Eylül’de gerçekleşecek para politikası toplantısına yönelik herhangi bir sinyal vermedi.

“EYLÜL TOPLANTISINDA FAİZ ARTIŞI OLABİLİR”

Bu hafta açıklanacak Euro Bölgesi enflasyon verisi, AMB’nin 2022’de başladığı faiz artışlarına devam edip etmeyeceğini belirlemek konusunda önemli olacak. AMB Yönetim Konseyi Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Robert Holzmann, bugün yaptığı açıklamada bir sürpriz olmazsa Eylül toplantısında faiz artışı olabileceğini söyledi. Holzmann “Faizde yüzde 4’e ulaştığımızda artışların Eylül sonrasında devam edip etmeyeceğini tartışırız” ifadesini kullandı.

“ÇEKİRDEK ENFLASYON GÖZETİLEREK FAİZ ARTIRILABİLİR”

Faiz politikası konusunda piyasalarda da farklı görüşler mevcut. Bloomberg Economics’ten David Powell ve Maeva Cousin Eylül’de faiz artışının bıçak sırtı olduğunu belirterek “AMB çekirdek enflasyonu gözeterek faiz artırabilir” değerlendirmesini yaptı. Berenberg ekonomistleri ise Lagarde’ın konuşması öncesi tahminlerini değiştirdi ve yüzde 40 olan faiz artışlarını sonlandırma olasılığı yüzde 60’a yükseltildi.

‘ŞAHİN’ YÖNETİCİLER FAİZ ARTIRIMINDAN YANA

Avrupa Merkez Bankası’nın şahin yöneticilerinden biri olan Letonya Merkez Bankası Başkanı Martin Kazaks, cuma günü yaptığı açıklamada çekirdek enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve faiz artırımından yana olduğunu belirtmişti. Bankanın şahin üyelerinden olan Bundsbank Başkanı Joachim Nagel da fiyat istikrarını onarmak için daha gidilecek yol olduğunu söylemişti. Bölgede zayıf gelen PMI verileri de traderların faiz artışı beklentilerinin artmasına neden oldu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu