EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Faiz arttı TL yine baktı!

TC Merkez Bankası dün politika faizini %45'lik zirveye ulaştırdı

TC Merkez Bankası dün politika faizini %45’lik zirveye ulaştırdı…

SIKILAŞMA SONA ERDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk faiz kararını açıkladı. TCMB beklentiler doğrultusunda politika faizini %45 seviyesine yükseltti. Böylelikle TCMB 8 ayda 36.5 puanlık faiz artışı yapmış oldu. Uzmanlar bunun son faiz artışı olduğuna işaret ediyor. Karar metninde parasal sıkılaşma adımlarının sonlandığına işaret edildi. Metinde dezenflasyonun tesisi için gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını, gerektiği sürece bu sıkılık düzeyinin sürdürüleceği mesajı verildi. Aralık ayında manşet enflasyonun son Enflasyon Raporu’nda sunulan görünümle uyumlu bir artış kaydettiği, yurt içi talebin mevcut seviyesi, hizmet fiyatlarındaki katılık ve jeopolitik risklerin ise enflasyon baskılarını canlı tuttuğu belirtildi.

KAYIPLAR DERİNLEŞTİ
TC Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapacağı günde dolar TL karşısında bir kez daha tarihi değerlere ulaşıp zirve yaptı. Faiz kararının açıklanmasından sonra TL’nin değer kayıplarının daha da derinleştiği dikkati çekti. Finans çevreleri, “Hala enflasyonun 20 puan altında olan faizler ile ilgili kararların, TL’nin değeri üzerinde etkisi olmadığına işaret ediyor. Uzmanlar ayrıca, karar metininden “Artışlar burada duracak, faiz başka artmayacak” mesajı çıktığını savunarak, TL’deki belirsizliğin süreceğine işaret ettiler.

STERLİN 39’A DAYANDI
Türkiye’de sabah saatlerinde Türk Lirası karşısında 30.2640 lirayı görerek tarihi zirvesini yenileyen ABD Doları, TCMB’nin faiz kararıyla birlikte daha da yükseldi ve saat 15.30 sıralarında 30.2821 TL’ye ulaştı. Benzer bir yol izleyen Euro sabah saatlerindeki 32.9150 lirayı, 33.0614 liraya taşıdı. Aynı dakikalarda İngiliz Sterlini de 38.8808 TL’den alıcı buluyordu. Türkiye’den daha yüksek değerlere sahip olan KKTC piyasasında dün dolar 30.42; Euro 33.12; sterlin de 38.72 TL’den satılıyordu.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu