EkonomiGenelKıbrısManşetTürkiye

Faiz indirim sinyali lira’ya yaramadı!

TC Merkez Bankası faizi %9’da sabit tutarken yeni faiz indirim sinyali verdi. TL açıklama sonrasında düşüş eğilimini sürdürdü

TC Merkez, “Mevcut politika faizinin yeterli olduğu” ifadesi karar metninden faiz indirimi beklentisi yaratıldı

%18’den %9’a kadar indirilen faiz özellikle TL’yi vuruyor. Türk Lirası’ndaki kayıplar daha da derinleşti

KKTC piyasasında dolar 19 TL’ye dayandı, Euro 20.50’yi, sterlin de 23.40 TL’yi aştı

ÖZEL HABER

FAİZ İNDİRİM SİNYALİ…

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 2023’ün ilk faiz toplantısında, politika faizini %9’da sabit tutarken, faizde yeni indirimlerin sinyalini verdi. Finans çevreleri, Türkiye’deki seçimlere kadar faizin %5’e kadar indirilmesinden endişe ediyor. Faiz kararının açıklanmasının ardından düşüş eğilimini hızlandıran TL’de kayıplar daha da derinleşti. Dün öğle saatleri itibarıyla KKTC piyasasında dolar 19.00 TL sınırına dayanırken, Euro 20.50 TL’yi, sterlin de 23.40 TL’yi aştı.

 

KARAR METİNİNDEN ÇIKARILAN İFADE…

TCMB PPK, daha önce karar metninde yer verdiği “mevcut politika faizinin yeterli olduğu” ifadesini bu kez kullanmadı. Ekonomistler, TCMB’nin enflasyondaki düşüşe dikkat çekerek, “faiz indirebilirim” sinyali verdiği fikrinde birleşti. Merkez Bankası, fonlama kanalları başta olmak üzere tüm politika araç setinin “liralaşma” hedefleriyle uyumlu hale getirileceğini bildirmesi de faiz indirim beklentisini artırdı. PPK, Eylül 2021’de %18 olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) Aralık 2021 sonuna kadar %14’e kadar indirdi, 2022’de ise Ağustos ve Eylül’de 100’er baz puan, Ekim ve Kasım’da 150’şer baz puan faiz düşürerek %9 seviyesine çekmişti. Aralık ve Ocak ayları ise pas geçildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu