EkonomiKıbrısManşetTürkiye

Faiz kararı sonrasında dolar düşüşe, Euro ve sterlin artışa geçti

TC Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeme kararı sonrasında Türk Lirası ilk tepki olarak yükselişler yaşadı. Ardından iki yönlü hafif dalgalanmaya geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmeme kararı sonrasında ilk tepki olarak Türk Lirası hafif yükselişe geçerken, döviz kurlarında sınırlı aşağı yönlü hareketler yaşandı. Ancak, ilerleyen dakikalarda Euro ve sterlin yukarı yönlü, dolar da aşağı yönlü harekete geçti.

Dün günün büyük bir bölümünde 8.35 civarında seyrettikten sonra kapanışı 8.32’den yapan dolar/TL, faiz kararına kadar bu seviyelerdeki hareketini korudu. Kararla birlikte dolar/TL 8.28’e çekilirken iki gündür 10 liranın üzerinde tutunan Euro/TL, faiz kararında sonra 10 liranın altına indi. Ancak, bu düşüşler kalıcı olmadı, dakikalar içinde Türk Lirası iki yönlü dalgalanmaya geçti.

Türkiye piyasalarında saat 15.10 itibarıyla dolar/TL %0.07 düşüşle 8.3054’ gerilerken, yeniden 8.30’un üzerine yerleşti.

10 TL sınırının altına inen Euro/TL ise %0.34 artışla 10.0150’ye çıkarken, sterlin/TL de %0.13 artışla 11.5722 düzeyine geldi.

KKTC piyasalarında aynı dakikalarda dolar 8.34 TL’den, Euro 10.04 TL’den, sterlin de 11.61TL’den satılıyordu. Öğleden sonra doların alış fiyatı 8.28 TL, Euro’nun 9.98 TL ve sterlinin de 11.54 TL düzeyinde şekillenmişti.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) öğleden sonra 410 baz puan civarında bulunurken, 2 yıllık gösterge tahvil faizi yüzde 18,09 seviyesinde seyrediyordu.

TL’nin reel değeri Nisan ayında tarihi düşük seviyelere yakın bir seviyede bulunurken, HSBC Portföy Başekonomisti İbrahim Aksoy, emtia fiyatlarındaki artış ve tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle enflasyon ve ABD 10 yıllıklarında artış görülebileceğini belirtti.

PİYASALAR FAİZ DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEMİYORDU

Bloomberg HT Araştırma Birimi’nin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararına ilişkin anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi Mayıs ayında faizlerin sabit tutulacağı, yıl sonunda ise faizlerin yüzde 16 seviyesine indirileceği yönündeydi.

TCMB’nin ilk faiz indiriminin ne zaman olacağıyla ilgili soruya ise iki kurum Haziran, dört kurum Temmuz, beş kurum, Ağustos, beş kurum Eylül, üç kurum da Ekim ayında ilk faiz indiriminin gerçekleşmesini beklediklerini belirtmişti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu