EkonomiKıbrısManşetToplumTürkiye

Faizler 5 ayda 5. kez artacak mı?

TCMB Para Politikası Kurulu yarın toplanıyor. Uzmanlar politika faizinin artırılacağına kesin gözüyle bakıyor

TCMB Para Politikası Kurulu yarın toplanıyor. Uzmanlar politika faizinin artırılacağına kesin gözüyle bakıyor…

 

FAİZ ARDI ARDINA 5. KEZ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Ekim ayı politika faizini belirlemek üzere yarın toplanıyor. Ekonomistler faizde serinin devam etmesini ve 250 ila 500 baz puan arasında artış yapılmasını bekliyor. Hafize Gaye Erkan, 9 Haziran tarihinde TCMB Başkanlığı’na atandıktan sonra 22 Haziran tarihli ilk PPK toplantısında %8.5 olan politika faizi %15’e çıkarıldı. Dördüncü toplantının yapıldığı 21 Eylül’de ise faiz oranı %30 oldu. Politika faizi 250 baz artarsa %32.5; 500 baz puan artırılırsa %35’e yükselecek.

EKONOMİSTLER “ARTAR” DİYOR
AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin çoğunluğu, faizin 500 baz puan artırılarak %35’e çıkarılmasını bekliyor. Ekonomistlerin yılsonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise %40 oldu. Yabancı ekonomistler de faiz artırımlarının devam etmesini bekliyor. HSBC 250 baz puanlık artıştan söz ederken, Deutsche Bank 500 puanlık artış öngördü. Societe Generale faizin 300 puanlık artışla %33’e; yılsonuna kadar %38’e; 2024’ün 1’nci çeyreğinde de %40’a çıkarılacağını savunuyor. Medley Advisors’a göre ise TC Merkez, bankacılık sektöründeki piyasa faiz oranlarındaki artışı yakalamaya çalışıyor.

KREDİ KARTI FAİZLERİ DE ARTAR
Uzmanlara göre TC Merkez Bankası faiz artırdığında bunun ilk etkileri politika faizine yakın olan faiz kalemlerinde görülür. Bunların başında ise kredi kartı ile nakit çekim faizleri var. Kredi kartlarına uygulanan azami faiz için referans faiz oranı esas alınıyor. Referans faiz oranında ise belirleyici olan, politika faiz oranı. TL kullanımından dolayı Kuzey Kıbrıs’ın etkilendiğini dikkate alan KKTC Merkez Bankası, ardı ardına artırımlarla TL’de kredi kartı faizlerini aylık %2.98’e; gecikme faiz oranını %3.48’e çıkarmıştı. Yeni faiz artışının kredi kartı faizlerini daha da uçurması bekleniyor.

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu