EkonomiGenelKıbrısManşet

Fiyat farkı ve yüzde 30 avansta anlaştılar

Kamu ihaleleri, keşif bedelleri ve fiyat farkı konusunda müteahhitler ile maliye yetkilileri bir araya geldi.

Kamu ihaleleri, keşif bedelleri ve fiyat farkı konusunda müteahhitler ile maliye yetkilileri bir araya geldi.

Oluşturulan komitenin aldığı kararların yasalara uygunluğu için Hukuk Dairesi’nin görüşü bekleniyor.

KARARLAR YENİ YIL İTİBARIYLA… Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği’nin (KTİMB) inşaatta devam eden işlerin ve imza aşamasında olan ihalelerin akıbetlerinin ne olacağı hususunda süregelen belirsizlikten doğan rahatsızlıkları, Maliye Bakanlığı ve KTİMB yetkilileri tarafından ele alındı. Kamu ihaleleri, keşif bedelleri ve fiyat farkı uygulaması ile ilgili oluşturulan komite geçtiğimiz gün toplandı. Maliye Bakanı Dursun Oğuz’un da bir bölümüne katıldığı toplantı sonrasında bir dizi karar alındı. Toplantıda; yeni yıl itibarıyla fiyat farkı ve %30’a kadar avans verilmesi uygulamalarının başlatılması konusunda fikir birliğine varıldı.

“MİK YAPIM İŞİ İHALESİ AÇMASIN”… Komite toplantısında müteahhitler ayrıca yeni birim fiyatları yayınlanıp, keşif bedelleri güncellenmeden Merkezi İhale Komisyonu (MİK) tarafından yapım işleri ihalelilerinin çıkılmaması talep edildi. Süregelen ekonomik kriz nedeni ile toplumsal yaraların daha fazla derinleşmemesi, şirketlerin iflas noktasına gelmemesi ve ekonominin çarkının ağır aksak da olsa dönebilmesi adına MİK’den fiyat farkı, avans ve buna benzer uygulamalar yürürlüğe girmeden, yapım işlerinin ihale edilememesi talep edildi. Ayrıca, komisyonun çalışmalarına sözü geçen düzenlemeler oluşturulana kadar devam etmesi yönünde karar alındı.

HUKUK DAİRESİ’NDEN GÖRÜŞ ALINACAK… Gerek karar aşamasında olan gerek kararı açıklanmış ve imza aşamasında olan ve gerekse sözleşmeleri yapılmış ve başlanmamış işlerin taraflar zarar görmeden iptal edilmesi ile ilgili ivedilikle Hukuk Dairesi’nden görüş alınması yönünde karar üretildi. Yapımı devam eden işlerde ise fiyat farkı verilip işlerin devam etmesi veya tarafların zarar görmeden mevcut bugüne kadarki hak edişlerin bedellerinin ödenip işlerin bilahare yukarıda geçen gerekli düzenlemelerin yeniden yapılarak ihale edilmesi için hukuk görüşü alınmasına karar verildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu