ManşetSporYaşam

Forma ekonomisi

Kulüplerin toplam gelirleri içinde yüzde 40’a kadar çıkan oranlara yükselen forma sponsorluğu kulüpler için vazgeçilmez bir gelir kaynağına dönüşmüş durumda

Günümüz vahşi futbol endüstrisi ekonomik zeminde hızla büyürken, kulüpler, taraftarlarının da forma almak isteyebileceklerini geç de olsa düşündü ve oyuncu forması yanında taraftar forması şeklinde sahaya indi. Moda ekseninde hızla evrim geçiren sektörde forma üreticileri kulüpler için önemli bir gelir kaynağı hâlini aldı. Bu iş sadece ulusal değil, küresel anlamda da katma değer yarattı. İşte, bu bağlamda futbol kulüplerinin en önemli gelir kaynaklarından birisi olan forma sponsorluğu da son yıllarda giderek küreselleşmeye başladı.

Kulüplerin toplam gelirleri içinde yüzde 40’a kadar çıkan oranlara yükselen forma sponsorluğu kulüpler için vazgeçilmez bir gelir kaynağına dönüşmüş durumda. Ticari gelirlerde Avrupa’nın en önemli ligi olan Bundesliga bu sene forma sponsorluğunda pazarı İngiliz Premier League’ye kaptırmış durumda. Nitekim, bu bağlamda Premier league’nin forma sponsorluk gelirleri 148,7 milyondan 155,9 milyon Euro’ya kadar yükseldi. Premier League’in yüksek rekabet gücü ve her hafta 174 ülkede izleniliyor olması, İngiliz kulüplerin daha kolay forma sponsoru bulmasına olanak sağlıyor. Bu sayede İngiliz kulüpler uluslararası forma sponsoru olabilecek firma bulabiliyorlar.

Uluslararası marka sağlayıcısı Repucom’un Direktörü Andrew Walsh, lige gösterilen küresel ilginin rakamları sürekli yukarıya çektiğini ve Premier League’in zirvedeki yerini sağlamlaştırdığını söyledi. Walsh, özellikle ligde şampiyonluk adayı sayısının diğer liglerin çoğu gibi iki ya da üçle sınırlı kalmaması hatta altı yedi takımın iddialı olmasının dünya üzerindeki seyircilere cazip geldiğini ve sponsorların da bu durumu dikkate aldığını belirtti. Walsh, Premier League’de 5 takımın yıllık 20 milyon ve üzerinde anlaşmaya imza atabilmesine diğer liglerde rastlanmadığını vurguladı ve İngiliz kulüplerinin son dört yılda bu alandaki gelirlerini neredeyse ikiye katladıklarını da hatırlattı.

Repucom’un raporuna göre İngiltere’de geçen yıl en büyük gelişimi gösteren takım Arsenal olmuş. Arsenal forma sponsorluğu geliri sıralamasında yedincilikten dördüncülüğe yükseldi. Üretici sponsorluğunda ise en fazla kulüple anlaşmayı Adidas yaparken onu Nike ve Puma izliyor.

Uluslararası İstatistik Kurumu Deloitte’nin raporuna göre de geçen yıl dünyada son beş yılın ortalaması baz alındığında en çok forma satan kulüplerin 1,4 milyonla Manchester United ve Real Madrid olduğunu, onları yılda ortalama 1,15 milyon formayla Barcelona, 910 bin ortalamayla Chelsea, 880 bin ortalamayla Bayern Münih, 810 binle Liverpool ve 800 binle Arsenal’in izlediğini ortaya koymuştu. Bu yediliyi ise İtalyanlar izliyor. Juventus’un son beş yıldaki ortalaması 480 bin, Inter’in 425 bin, Milan’ın ise 350 bin olarak hesaplanmış. İlgili rapora göre Adidas’ın pazardaki payı %38, Nike’ın %32 iken onları %14 ile Puma izlemekteymiş. İyi hafta sonları.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu