DünyaEkonomiKıbrısManşetSpor

Formasını bile alamayık artık

“Kalbim, Şampiyonlar Ligi Finali İstanbul’da kaldı” diyen taraftar çoktur eminiz. Sonuç mu? Sonuçta Sterlin az önce 20’yi açtı. Artık “Bırakın maçını çıplak gözle izlemeyi, formasını bile alamayık artık” diyeniz

Meraklısı bilir; Hiçbir ülke futbolseveri yoktur ki başka ülke liginin kulübünü kendi ülke kulübünü öne alsın, KKTC hâriç. Bir düşünün; Liverpool’da, Newcastle’da, Manchester’de, Swansea’de veya Tottenham’da ikâmet eden bir vatandaş, hangi takımın taraftarı olur? E tabiî ki de o bölge takımının taraftarı olur. Özellikle “taraftar” dedik. İstesedik “seyirci” derdik ama adamlar kulüplerine maddi kaynak da sağlayarak ‘taraftar’ fonksiyonunu da öne almışlar.

“Fırtınada yürürken başını hep dik tut ve karanlıktan sakın korkma, çünkü sonunda altın rengi bir gökyüzü ve mutluluğun gümüşten şarkısını bulacaksın ve de asla yalnız yürümeyeceksin” diyen taraftar grubunun sevdası mı? Bildik Liverpool. Kulübün kontrolü, 2007 senesinin şubat ayında George N. Gillett ve Thomas Ollis Hicks adlı iki Amerikalı iş insanına geçti. Artık alıştığımız “Arapların Premier League’ye çökme hadisesi” gibi endüstriyel bir futbol alış verişi bu. Arkasından da tribünlerde açılan pankart gündem oldu; “Liverpool FC – Bulit by Shanks – Ruined by Yanks! (Liverpool FC – Shankly yarattı – Yankee harap etti!)” diyerek futbol dünyasına günül vermiş Amerikanlara çaktılar.

Neyse, Gerry And The Pacemakers’in “Ferry Cross The Mersey” şarkısına ilham kaynağı olmuş kırmızılara. Mersey nehrinin kıyısında yer alan, Beatles grubunun doğduğu ve efsaneleştiği, bir zamanların önemli bir liman kenti iken, ‘tersanelerin kapanması ve liman işçiliğinin tarihe karışması sonucu yoksulluk girdabına kapılmış’ 816 bin nüfuslu o tarihi şehrin efsane takımı.

Liverpool şehrinin sembolü ‘Liver Bird (Ölümsüz Anka Kuşu)’, şehrin kim bilir kaç zamandır ayakta kalmış tarihi saat kulesinin üzerinde şehrine koruyuculuk yapar. Aynı zamanda Liverpool FC’nin amblemi olan bu dev kuşun kanatları altında nice zaferler kazanmıştır o takım. Nice futbol yıldızlarının yeşil sahalardaki yükselişine şahit olmuştur; Grobbelaar, Highway, Keegan, Souness, Lee, Dalglish, Toshack, Rush, Beardsley, Barnes ve Gerrard sadece birkaç örnek. 70’li ve 80’li yıllarda ada futbolunda kasırga gibi esmiş, Avrupa’nın futbol merkezlerinde nice unutulmaz zaferlere imza atmıştır anka kuşu. “Kalbim, Şampiyonlar Ligi Finali İstanbul’da kaldı” diyen taraftar çoktur eminiz. Sonuç mu? Sonuçta Sterlin az önce 20’yi açtı. Artık “Bırakın maçını çıplak gözle izlemeyi, formasını bile alamayık artık” diyeniz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu