EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Gaz Kıbrıs sorunu için yeniden fırsat olur mu?

Gaz konusu ile ilintili kuvvetle muhtemel yaşanması öngörülen süreçler içinde Kıbrıs’ta hiçbir şeyin aynı olmayacağı bir dönem başlayacak

İtalyan ENI ve Fransız TOTAL şirketlerinin Kıbrıs’ın 6.parseldeki doğalgaz kazıları başladı. Kazıların 60 gün sürmesi planlanıyor. 6.parsel, Türkiye’nin de kısmi hak iddiasında bulunduğu parsellerden birisi. Türkiye’nin bu sessizliği diplomasinin bir getirisi olabilir mi?

Yani bu konuda kapılar ardından yürütülen diplomasi ile bir işbirliği ortaya çıkmış olabilir mi?

Umarım öyledir ve aklın yoluna gelinir.

Zira biliyoruz ki, bu sıvılaştırılmış gazı borularla Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımak için herkesin kazanacağı bir fırsatı ortaya çıkarır.

Böyle bir zeminin oluşması durumunda, bunun  Kıbrıs sorununa da olumlu yönde bir hareketlilik kazandıracağı göz ardı edilemez. Dolayısıyla Rusya – Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı bu sonucun Doğu Akdeniz gazına Avrupa’nın ilgi duyması ile birlikte  Kıbrıs’ta ve bölgede yeni işbirliklerini de kaçınılmaz kılıyor.

Bu gelişmelerin yaşanması halinde Kıbrıs’ta yeni bir döneme kapı açılacağı gerçeğini de önümüze koymak durumundayız.

Zira gaz konusu ile ilintili kuvvetle muhtemel yaşanması öngörülen süreçler içinde Kıbrıs’ta hiçbir şeyin aynı olmayacağı bir dönem başlayacak. Bu dönem içinde mevcut politikalarda belli sapmaların olabileceği ihtimalini de doğuracak.

Ama nasıl olur?

İki devletli çözüm ne olacak?

Gibi sorular akla gelebilir..

İki devletli çözüm perspektifi bir müddet daha devam eder. O bir müddet de gazın taşınması yolunun netleşmesine kadar sürer. Bütün bunlar uluslararası antlaşmalarla garanti altına alındıktan sonra konu Kıbrıs sorununa uzanır. Ve makul bir çerçevede sorunun çözümüne odaklanılır.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu