Grand Pasha Nicosia
Ezic
Serena Butik
Omag Intense
Shopoint
EMU Kurum İndirimi
Visit NCY
SOS Çocukköyü
Piabella
Vestel KKTC
Grand Sapphire Resort
SEMKA
Merit Hotels
Card Plus
Altınbaş Üniversitesi
KıbrısManşet

Gedik: Yasaların varlığı değil, uygulanıp uygulanmadığı sorgulanmalı

TEL-SEN Genel Sekreteri Ömer Gedik, Saliha Özkol’un öldürülmesinin ardından hükümete ve ilgili kurumlara sert eleştiriler yöneltti.

California Restaurant
Airtech Kıbrıs
Zenith Özyalçın
GAÜ

 

Kıbrıs Türk Kamu, Ulaştırma, Haberleşme, Bilişim Teknolojileri ve Telekomünikasyon Çalışanları Sendikası (TEL-SEN) Genel Sekreteri Ömer Gedik, Saliha Özkol’un öldürülmesinin ardından hükümete ve ilgili kurumlara sert eleştiriler yöneltti. Toplumda art arda yaşanan şiddet ve suç olaylarının güven duygusunu aşındırdığını belirten Gedik, “Artık yalnızca yasaların varlığını değil, bu yasaların ne ölçüde hayata geçirildiğini ve sorumluluk zincirindeki kurumların görevlerini yerine getirip getirmediğini sorgulamak zorundayız” dedi.

TEL-SEN Genel Sekreteri Ömer Gedik, Saliha Özkol’un öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamada, ülkede giderek derinleşen güvenlik ve toplumsal düzen sorunlarının yalnızca olayların ardından yapılan açıklamalarla geçiştirilemeyeceğini söyledi.

Kundaklama, darp, hırsızlık, gasp ve kadına yönelik şiddet olaylarının toplumda ciddi bir tedirginlik yarattığını ifade eden Gedik, kontrolsüz nüfus hareketliliğinin de sosyal yapıyı ve kamu güvenliğini doğrudan etkileyen başlıklardan biri haline geldiğini kaydetti.

 

“TOPLUMUN SABRI TAŞMIŞTIR”

Gedik, “Toplumun sabrı taşmıştır. Bu sosyal çürüme her gün yeni bir şiddet olayıyla karşımıza çıkmaktadır. İnsanların sokakta, evinde ve işyerinde kendisini güvende hissetmediği bir noktaya gelinmişse burada yalnızca suçluları değil, bu düzeni yönetmekle yükümlü olanları da konuşmak gerekir” ifadelerini kullandı.

Yaşananların yalnızca adli vakalar üzerinden ele alınmasının yetersiz olduğunu belirten Gedik, hükümetin güvenlik, denetim ve sosyal politika alanlarında ortaya çıkan tabloya ilişkin siyasi sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyledi.

“YASA ÇIKARMAKLA SORUMLULUK BİTMEZ”

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin yasal düzenlemelerin bulunmasının tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Gedik, esas tartışılması gereken noktanın bu düzenlemelerin sahada ne ölçüde karşılık bulduğu olduğunu kaydetti.

Gedik, “Yasa vardır demek kolaydır. Önemli olan o yasanın kadınların hayatında gerçek bir korumaya dönüşüp dönüşmediğidir. Koruma mekanizmaları zamanında çalışıyor mu? İhbarlar ve şikâyetler gerektiği gibi değerlendiriliyor mu? Risk altındaki kişilere ulaşılabiliyor mu? Bunların yanıtını bilmek istiyoruz” dedi.

 

BU CİNAYETTEN ÖNCE SİSTEM NASIL İŞLEDİ?

Gedik, Saliha Özkol cinayetinin ardından yalnızca olay sonrasındaki soruşturmanın değil, cinayetten önceki sürecin de bütün yönleriyle ortaya konulması gerektiğine dikkat çekti.

“Bu olaydan önce herhangi bir şikâyet, ihbar, tehdit veya risk bilgisi ilgili kurumlara ulaşmış mıdır? Ulaştıysa hangi işlem yapılmıştır? Herhangi bir risk tespit edilmişse bunun takibi nasıl yapılmıştır? Bu sorular cevapsız bırakılamaz” diyen Gedik, devletin sorumluluğunun olay meydana geldikten sonra başlamadığını vurguladı.

 

“SORUMLULUK ZİNCİRİNDEKİ HERKES AÇIKLAMA YAPMALI”

Hükümetin yanı sıra polis, sosyal hizmetler, ilgili bakanlıklar ve kadınların korunması konusunda görev üstlenen tüm kurumların kamuoyuna açıklama yapması gerektiğini söyleyen Gedik, sorumluluğun kurumlar arasında dağıtılarak görünmez hale getirilemeyeceğini belirtti.

Gedik, “Sorumluluk zincirinde kim varsa kamuoyunun karşısına çıkmalıdır. Hangi kurumun ne yaptığı, hangi tedbirlerin alındığı, hangi mekanizmanın çalışmadığı açıkça anlatılmalıdır. Kurumsal eksiklik varsa bunun üzeri örtülmemeli, siyasi sorumluluğu da idari sorumluluğu da ortaya konulmalıdır” ifadelerini kullandı.

 

“ASIL MESELE BİR SONRAKİ CİNAYETİ ÖNLEMEKTİR”

Toplumun artık olaylardan sonra yapılan kınama ve taziye açıklamalarından çok, olayları gerçekleşmeden önleyebilecek bir devlet yapısı görmek istediğini kaydeden Gedik, hükümete somut adım çağrısında bulundu.

Gedik, “Bugün yalnızca bu cinayetin failini konuşmak yetmez. Asıl mesele, bir sonraki şiddet olayını ve bir sonraki cinayeti önleyebilecek mekanizmayı kurmaktır. Hükümetin ve sorumluluk taşıyan bütün kurumların görevi budur” dedi.

 

 

KSTÜ
Northernland
Meriç Süt
Evsulink
Maraton İskele

Diğer Haberler

Kıbrıs Online
Başa dön tuşu