KıbrısManşet

Gelener, bugünden çalışmaya başlanması gerektiğinin uyarısını yaptı

KTÖS Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, yazılı açıklamada bulunarak yaz tatili boyunca yapılması gerekenleri madde madde sıraladı.

KTÖS Eğitim Sekreteri Süleyman Gelener, yazılı açıklamada bulunarak yaz tatilinin yalnızca öğrenciler olduğunu hatırlatarak, “Sendika olarak görev ve sorumluluklarımızın  bilincinde çalışmaya devam ederken, aynı duyarlılığı Eğitim Bakanlığı yetkililerinden de  beklemekteyiz” ifadelerine yer verdi.

Okulların yeni öğretim yılı öncesi eksikliklerini tespit ederek,  kapasitelerini belirlemek ve ihtiyaç analizi yapmak üzere bir araştırma düzenlendiklerini aktaran KTÖS, yapılması gerekenleri 22 maddede sıraladı.

KTÖS’ten yapılan yazılı açıklama ise şu şekilde:

“20 Haziran Pazartesi günü öğrencilerimiz karnelerini alıp, yıl boyunca gösterdikleri emek ve  çalışma sonrası hak ettikleri bir yaz tatiline çıkmışlardır. Yaz tatilinin Eğitim Bakanlığı için  olmadığını, öğrenciler için olduğunu hatırlatırız. Sendika olarak görev ve sorumluluklarımızın  bilincinde çalışmaya devam ederken, aynı duyarlılığı Eğitim Bakanlığı yetkililerinden de  beklemekteyiz. KTÖS, okullarımızın yeni öğretim yılı öncesi eksikliklerini tespit etmek,  kapasitelerini belirlemek ve ihtiyaç analizi yapmak üzere bir araştırma düzenlemiştir. Okullar  kapanır kapanmaz bu raporu hem kamuoyu hem de bakanlık yetkilileriyle paylaşarak, Eylül ayında  okullarımızın sorunsuz açılması için bugünden çalışmaya başlanması gerektiğinin uyarısını  yapıyoruz. 

Rapor iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde okulların mevcut durumunun fotoğrafı çekilip  ihtiyaç analizi yapılırken, ikinci bölümde ise eğitime Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü  (OECD) üyesi ülkelerle karşılaştırmalı olarak istatistiksel bir bakış ortaya konmuştur. İlk bölümün  sonuçları bize kısa vadede çözüm bekleyen sorunlarımızı gösterirken, ikinci bölümde ise  karşılaştırmalı veriler, eğitim alanında uluslararası kıyaslamalar yaparak, uzun vadeli eğitim  politikaları oluşturmaya ve geliştirmeye bir zemin sağlayacaktır.  

Ortaya çıkan sonuçlar, kamusal eğitime verilen önemin yeniden gözden geçirilmesinin, eğitime  daha fazla bütçe ayrılmasının ve öğrencilerle öğretmenlere daha fazla yatırım yapılmasının elzem  olduğunu açıkça göstermektedir. Özetle: 

  1. Kamu okullarına devam eden öğrencilerimizin %40’ı KKTC vatandaşı değildir. Çoğunluğu  Türkiye olmak üzere ilkokullarımıza en az 45 farklı ülkeden öğrenci devam etmektedir. 
  2. Kamu okullarında öğrenim gören ve 44 farklı ülkeden gelen öğrencilerin ana dili Türkçe  değildir. Araştırma sonuçlarımıza göre ilköğretime bağlı okulların yarısı yabancılara yönelik  Türkçe öğretimi programına ihtiyaç duymaktadır.  
  3. Okulöncesi ve ilkokullar için ivedilikle bu alanda bir eğitim programı geliştirilmeli, yoğunluğa  göre belirli okullarda oryantasyon (uyum/alıştırma) sınıfları açılmalı ve alan ile ilgili  öğretmen yetiştirilmelidir. 
  4. Devletin görevi daha fazla okul yaparak, vatandaşların nitelikli kamusal eğitim talebine cevap  vermektedir. Tespitlerimize göre Alsancak, Dikmen, Gönyeli ve Hamitköy/Kaymaklı bölgesine  birer, Girne bölgesine üç olmak üzere ivedi olarak en az 7 ilkokul ihtiyacımız vardır. Bu okulların  da tek tip yapılar olarak değil, çağdaş nitelikli eğitime uygun mimarisi, ağaçlandırma ve çevre  düzenlemesi, güvenliği ve ulaşılabilirliği olan yapılar olarak tasarlanması gerektiğini vurgularız.
  5. Okullarımızda personel eksikliği de devam etmektedir. Bugün itibariyle okullarımızda en az 13  müdür, 15 müdür muavini, 160 öğretmen, 25 özel eğitim öğretmeni, 20 sekreter ve 30 hademe  eksiği bulunmaktadır. 
  6. İlk etapta en az 80 rehber öğretmen ihtiyacımız vardır. Her 250 öğrenciye bir Psikolojik  Danışman ve Rehber Öğretmen düşecek şekilde bir düzenleme yapılmalıdır Ayrıca, yasada yeri  olan ancak münhali açılmayan öğretmen yardımcısı kadroları için ilk etapta 40 münhal açılmalıdır. 
  7. Okulların %20’sinde öğretmen tuvaleti, öğrenci tuvaleti, kantin ve açık oyun alanı eksiklikleri  vardır. Çocukların zihinsel, bedensel ve ruhsal gelişimine yardımcı olan müzik, resim, beden  eğitimi ve yabancı dil gibi derslerin işleneceği ayrı sınıflar okulların %60’ında yoktur. Kıbrıs iklim  şartlarında sağlıklı bir şekilde beden eğitimi ve spor yapabilmek için gölge alana ihtiyaç duyulduğu  aşikârken, okulların %80’inde kapalı spor salonu yoktur. 
  8. Bu eksiklikler yanında okullarımızın neredeyse tamamı tadilat ve bakıma ihtiyaç  duymaktadır
  9. Okulların %40’ında güvenlik kamerası, %65’inde ise gece bekçisi yoktur. Okullarımızın  yarısından fazlasının deprem fizibilite raporu bulunmamaktadır. 
  10. 2021-2022 akademik yılında ilkokul, ortaokul ve lise seviyesinde 55,298 öğrenci yer almıştır.  Bu öğrencilerin 43,387’si kamu okullarında, 11,911’i ise özel okullarda eğitim görmüştür.  Yaklaşık 45 bin öğrencinin eğitim aldığı devlet okullarına hükümet tarafından tek bir kuruş bütçe verilmemektedir
  11. Yaptığımız araştırma bize okulların yirmi bin TL ve iki yüz elli bin TL arasında değişen  yıllık giderleri (öğrenci nüfusu, öğretmen sayısı ve okulun alanına göre) olduğunu göstermektedir.  Okullarımızın %6’sının 20 bin TL veya daha az, %52’sinin 21 bin – 60 bin TL arası, %23’ünün  61 bin – 120 bin TL arası, %8’inin 121 bin – 250 bin TL arası, %11’inin ise 250 bin TL ve üzeri  yıllık bir bütçeye ihtiyaç duymaktadır. 
  12. Okullara bütçe ayrılarak, tüm paydaşların (yönetici, öğretmen, veli, uzman, öğrenci, yerel  idare) bütçe yapma sürecine katılımını sağlayarak, okul merkezli bütçe anlayışının hayata  geçirilmesi gerekmektedir.  
  13. Araştırma sonuçlarına göre bugün okullarımızın %60’ında bilgisayar/laptop eksikliği,  %70’inde ise akıllı tahta/projeksiyon aleti eksikliği görülmektedir. En temel teknolojik ihtiyaç  olan internet erişimi ise okulların %30’unda yoktur
  14. Araştırmamızın sonuçlarına göre okullarımızın %55’inde spor malzemeleri, %65’inde  müzik ve çalgı aletleri, %70’inde ise resim ve el işi malzemeleri eksikliği vardır. 
  15. Yaptığımız araştırmaya göre öğretmenlerimizin %62’si düzenlenen kursları orta seviyede  yeterli bulurken, %8’i yetersiz, %1’i ise çok yetersiz bulmaktadır. Öğretmenlerin %29’u ise  hizmet içi kursları yeterli bulmaktadır. Hizmet içi kursların geliştirilmesi açısından raporun  tamamında bulunan önerilerimizin dikkate alınması, eğitim-öğretim faaliyetleri açısından yararlı  olacaktır.
  16. OECD ülkeleri ortalama olarak kamusal eğitim için ilkokuldan liseye kadar öğrenci başına  11,700 Dolar harcamaktadır. Bu ilköğretim kademesindeki her bir öğrenci için 9,600 Dolar olarak  ifade edilmektedir. Kuzey Kıbrıs’ta kamusal eğitimde (ilkokul seviyesinden lise son kademeye  kadar) öğrenci başına düşen ortalama harcama 26,500 TL [2,000 Dolar]. İlköğretim  kademesindeki her bir öğrenci için 17,000 TL [1,300 Dolar] gibi bir sonuç ortaya çıkmaktadır. 
  17. Kamu bütçesinden ilköğretimin ilk kademesinden lisenin son kademesine kadar olan  seviyelere ayrılan harcamalar OECD ülkeleri arasında %7 ile %17 arasında değişiklik  göstermektedir. Kuzey Kıbrıs’ta kamusal eğitim için bütçeden ayrılan pay OECD ortalamasının  biraz üzerinde. Kamu bütçesinden ilköğretimin ilk kademesinden lisenin son kademesine kadar  yapılan harcamaların ortalaması %9.2, ilköğretim seviyesi için %3.7
  18. OECD ülkeleri öğrencileri ilköğretim ve genel ortaöğretim kademesinde ortalama 9 yıl zorunlu eğitim almakta, yıllık ortalama ilkokulda 4,590 saatidir. Kuzey Kıbrıs’ta da zorunlu  eğitim 9 yıldır ve kamusal zorunlu öğretim saati ilköğretimde 4,700 öğretim saatidir
  19. Ülkeler ayrıca yıllık öğretim saatini yıl boyunca farklı şekillerde dağıtabilirler. OECD  ülkelerinde bir ilkokulun ortalama 185 ve bir ortaokulun ise 183 öğretim günü vardır. Kuzey  Kıbrıs’ta ise ilköğretimde yıllık 185 gündür
  20. Okullar kademeli olarak yeniden açıldığından, daha küçük sınıf mevcuduna sahip ülkeler,  sosyal mesafe ile tüm öğrencilerin yüz yüze eğitimden yararlanma fırsatı sağlayabilmişlerdir. Sınıf  büyüklüğü ülkeler arasında önemli ölçüde değişmektedir. İlköğretim düzeyinde, OECD  ülkelerinde ortalama sınıf 21 öğrencidir. Kuzey Kıbrıs’ta ilköğretim düzeyinde öğrenci-sınıf oranı  kamu okullarında 22 öğrenciyken, özel okullarda bu oran 18.5 öğrencidir. 
  21. OECD ortalamalarına göre kamu ilkokul/ortaokul/lise kademesinde görev yapan bir  öğretmeninin başlangıç maaşı yıllık 36,116 Dolar; 15 yıllık deneyim sonrası yıllık maaşı 49,701  Dolar ve ulaşabileceği en yüksek ücret ise yıllık 60,478 Dolardır. Kuzey Kıbrıs için bu çalışmayı  2011 yılı veya ‘Göç Yasası’ öncesi ve sonrası göreve başlayan öğretmenler olarak ayırabiliriz.  Ancak, ortaya çıkan her iki tablo da Kuzey Kıbrıs ortalamalarının OECD ülkeleri arasında en  düşük ücretlere denk geldiğini göstermektedir. 
  22. OECD ülkelerinde, tüm seviyeler birleştirildiği zaman, öğretmenlerin neredeyse üçte  ikisinden fazlası kadındır. OECD ülkelerinde ilkokul seviyesinde ise kadın öğretmenler  kadroların %83’ünü doldurmaktadır. Kuzey Kıbrıs’ta ise kadın öğretmen oranları okul öncesi seviyesinde %90, ilkokul seviyesinde %64’dür.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu