ManşetSağlıkSpor

Gen-etik

Abuk görüşler bir yana, çağımız profesyonel sporcusu; hem genetik özellikleri, hem de etik değerleriyle ekmek parası derdinde. Haa, bi’de buna sportif zekâyı eklemekte fayda var. Tokyo 2020’yi dikkatle izleyenler bilir; Sporcuların kuvvet, sürat, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon özellikleri tümünde de maksimum düzeyde.

Spordaki asıl sorunumuz etik mi, yoksa genetik mi? Daha önce yazmıştık ve yine yazalım ve de soruyu daha da detaylandıralım; “Kocası alkolik, işsiz, berbat şartlarda yaşayan, dünyaya sekiz çocuk getiren, sekiz çocuğu da zihinsel ve fiziksel engelli olan, üstüne üslük verem hastalığına yakalanmış hamile bir kadın görürseniz; Sen en iyisi kürtaj yaptır” der misiniz? Derseniz aha ünlü müzisyen Ludwig van Beethoven’ı öldürdünüz! Küçük Beethoven doğdu ve mutsuz bir çocukluk geçirmekle birlikte, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başladı ve bugünkü o müthiş eserler ortaya çıktı bildik/duyduk üzere.

Diğer bir taraftan da “Genetik test yapılsın, vatana ve millete zararlı çocuk doğar doğmaz öldürülsün” diyen sözde eğitimci katiller bile var bu coğrafyada. Abuk görüşler bir yana, çağımız profesyonel sporcusu; hem genetik özellikleri, hem de etik değerleriyle ekmek parası derdinde. Haa, bi’de buna sportif zekâyı eklemekte fayda var. Tokyo 2020’yi dikkatle izleyenler bilir; Sporcuların kuvvet, sürat, dayanıklılık, esneklik ve koordinasyon özellikleri tümünde de maksimum düzeyde. Bireysel, grup ve takım taktiği mi? Tabiî ki bu durumlarda da maksimuma çekilmeye çalışılmış.

Sportif zekâ mı? Burada bir duralım! İzliyoruz, temel motorik özellikleri müthiş olan birçok sporcu daha birinci turdan elenebiliyor. Ya genetik özelliklere ne demeli! Sporda santimetre cinsinden boyun ve süratin tedbiri yok. Bir defa Allah’tan uzun boylu ve de süratli bir birey olarak doğuyoruz. “100 Yahudi bir kül tablasına nasıl sığdırılır? Tabiî ki yakılarak” diyen Nazi katillerin reisi Adolf Hitler’in “Alman ırkı, üstün ırk olacak. Hepsinin de boylu poslu ve de güçlü olduğu bir ırk yaratacağız” emelinin başlangıç noktasında hangi hikâye var? ‘Annesi ve kardeşlerinin geçimini sağlamak için öğrenciyken inşaatlarda çalıştı. Ressam, hayvan sever, vejetaryen, içki ve sigara kullanmayan bir sporcuydu. Şeref madalyalı bir lider olarak Time Dergisi’ne kapak olmuştu. Bu da kesmedi Amerikan medyası tarafından Nobel Barış(!) Ödülü’ne aday bile gösterildi’. Ona oy verir misiniz? Almanlar verdi ve Hitler’in kendine göre büyük ‘genetik projesi’ dahilinde birçok insanın canına kıyıldı. Günümüz sporunda da ‘genetik ve gen-etik sorunlar’ devam ediyor. Özellikle Lance Armstrong’dan sonra gündeme gelen genetik ve gen-etik durumların altı boş mu hep birlikte izleyeceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu