DünyaEkonomiGenelManşet

Gençlerin konut alması hayal gibi

İngiltere’deki bir araştırmaya göre 26 ile 42 yaş arasındakiler her zamankinden daha az ev satın alabiliyor

İngiltere’deki bir araştırmaya göre 26 ile 42 yaş arasındakiler her zamankinden daha az ev satın alabiliyor

“Konut piyasası eskiden serveti yayarken, yüksek fiyatların tetiklediği eşitsizlik motoru oldu.”

EKONOMİDEKİ BOZULMA GENÇLERİ VURUYOR

İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre ekonomide yaşanan bozulma nedeniyle gençlerin ev sahibi olması giderek gerçekleşmeyecek bir hayale dönüşüyor. 2021’deki emlak işlemlerinin sadece 4’te 1’ini oluşturan 26 ile 42 yaş arasındaki insanların her zamankinden daha az ev satın aldığını tespit eden bir rapor yayımlandı. Veri analizi şirketi Outra, bu yaş grubundaki ev satın alan kişilerin oranının 5 yılda %11 düştüğünü hesapladı. Outra, geçen yıl Y kuşağının konut için ödediği ortalama fiyatın 239 bin pound olduğunu ve ulusal ortalama olan 270 bin pound’ın altında kaldığını da saptadı.

GENÇLER İÇİN SAATLİ BİR MALİ BOMBA

Raporda, ev sahipliğinin ekonomide finansal güvenlik kaynağı olarak görüldüğü hatırlatılarak, bu yaş aralığındaki kişilerin ev satın alma oranının giderek düşmesinin ciddi sorunlar yaratacağı vurgulandı. Rapor, 40’ların altındakilerin yaşlandıkça “saatli bir mali bombayla” karşı karşıya kalması konusundaki endişelere işaret ediyor. “Konutun, birincil amacı olan yaşamak için gereken bir yer yerine, bir varlık aracı haline geldiği kültürü sorgulamalıyız” denilen raporda, analistlerin emlak piyasasının kontrolden çıktığını kabul ettiği üzerinde duruldu. Raporda, daha fazla insanın her zamankinden daha çılgınca şişirilmiş fiyatlara sahip bu varlığa erişemediği de anlatıldı.

BoE FİYATLARLA MÜCADELE ETMELİ

Birleşik Krallık Konut İncelemesi 2022 raporunda, yüksek ev fiyatları hakkında daha fazla tartışmaya ihtiyaç olduğu belirtilerek, “Konut piyasası eskiden serveti yayardı, ancak şimdi, birçok kişinin ev sahipliğine erişemediği ve daha yüksek fiyatların tetiklediği eşitsizlik için güçlü bir motor haline geldi” denildi. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) varlık fiyatı enflasyonunu ele almak yerine finansal istikrara odaklanması da raporda yer alırken, bu durumun endişe yarattığından bahsedildi. Başka bir rapor ise İngilizlerin 3’te 2’sinin, BoE’nin ev fiyat enflasyonuna; şu anda tüketici fiyat enflasyonunu nasıl ele alıyorsa, o şekilde ele almasını istediğini ortaya koyuyor. Birçok kişi BoE’nin, fiyatları düşük ve istikrarlı tutmakla görevlendirilmesini talep ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu