KıbrısManşetToplum

Gerekirse Lefkoşa’yı kilitleyeceğiz!

Harup üreticilerinin halen fiyat belirlenmesini beklediklerini dile getiren Bekir Bolatcan, eylem hazırlığında olduklarını açıkladı:

Harup üreticilerinin halen fiyat belirlenmesini beklediklerini dile getiren Bekir Bolatcan, eylem hazırlığında olduklarını açıkladı


ÖZEL HABER

“TÜRKİYE’NİN FİYAT BELİRLEMESİNİ BEKLİYORLARMIŞ”
Harup hasadının başlayıp neredeyse bitmiş olması rağmen harup alım fiyatının halen belirlenmemesine tepki gösteren harup üreticileri, eylem hazırlığında. Konuyla ilgili İskele-Karpaz Gazetesi’ne görüşlerini aktaran Kıbrıs Türk Harup Üreticileri Birliği Başkanı Bekir Bolatcan, “Harup fiyatını belirlemek için Türkiye’deki fiyatın belirlenmesini bekliyorlarmış. Madem her şeyi Türkiye’den bekliyorlar o zaman o makam koltuklarında niye oturuyorlar” sözleriyle tepkisini dile getirdi. Taraflarla son bir kez yeniden masaya oturacaklarını vurgulayan Bolatcan, hükümetin taleplerine yanıt vermemesi halinde harup üreticileri olarak gerekirse Lefkoşa’yı kilitleyeceklerini dile getirdi.

“GEREKEN DEĞERİ GÖRMEYEN BİR ÜRÜN”
Dünya piyasasında ciddi talep gören, gıda, kozmetik ve daha birçok alanda kullanılan, özellikle çekirdeği çok kıymetli olan harup ile ilgili gelmiş geçmiş hiçbir hükümetin politika üretmediğini ve gereken önemi göstermediğini kaydeden Bekir Bolatcan, “Bizim gibi küçük ülkelere ciddi katma değer kazandıracak bir üründen bahsediyoruz. Susuzluğa dayanıklı olduğu için ülkemiz iklimine en uyumlu bitkilerin başında geliyor. Dünya piyasasındaki talebe yetecek arzın olmaması da bizim üretimi artırmamız için en büyük neden. Devlet yetkilileri haruba gereken değeri verip yeni fidan ekimini teşvik etmeli” diyerek, bu yıl ürünün kilosunu 35-50 TL olması halinde ilginin artacağını savundu.

“TÜRKİYE PAZARINI BYPASS ETMELİYİZ”
 AB desteği ile İtalya, İspanya, Almanya gibi ülkelere numune gönderdiklerini ve bu numunelerin analiz sonuçlarını beklediklerini kaydeden Bekir Bolatcan, “Sofralık olarak Türkiye pazarına ürünümüzü ihraç edebiliriz ama Türkiye pazarını bypass ederek ürünümüzü farklı ülkelere ihraç etmeliyiz. En büyük eksikliğimiz ürünümüzü ihraç edecek pazar eksikliğidir” dedi. Türkiye’de harup üretimi olmadığına dair çok ciddi bir yanılgı olduğunu vurgulayan Bolatcan, “Ülkemizde yıllık 3 bin ton civarı harup üretimi yapılırken, Türkiye’de yılda ortalama 25 bin ton harup üretimi yapılıyor” dedi. Harubun geliştirilmesi, ürünün işlenerek değer kazandırılması gerektiğini savunan Bolatcan, sadece basit ticaret yaparak haruba bir katma değer kazandırmak mümkün değildir” dedi ve kooperatifleşmeyi hedeflediklerini açıkladı.

“YILLARCA SÜREGELEN ALIŞKANLIĞI YIKTIK”
“Türkiye pazarında yer bulmaya çalışmaktan vazgeçmeliyiz” diyen Bolatcan, “Yıllarca 3-5 ayrıcalıklı kişiye entegre edilmiş bir sektörden bahsediyoruz. Yıllarca süregelen alışkanlığı yıktık. Uygun fiyatı veren bir tüccar bulduğumuz zaman yurtdışına istediğimiz kadar, kotasız şekilde ürünümüzü ihraç edebilme hakkını elde ettik. Binboğa Yem Fabrikası’ndaki patoz makinesini ücretsiz şekilde kullanma hakkı da bizim kazanılmış haklarımızdır. Gerek çekirdek, gerekse ham ürün noktasında ciddi bir pazar arayışı içerisindeyiz. Tabi ki kısa sürede yılların süregelmiş alışkanlıklarını yıkmak kolay olmayacaktır ama mücadelemizi sürdürüyoruz” diyerek, hükümetin de bu noktada elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etti.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu