DünyaEkonomiGenelManşetSiyasetToplumTürkiyeYaşam

Geri Adım Tartışması: Kavala krizine dünya başka bakıyor

NY Times, Washington Post, The Guardian, Associated France Press (AFP) gibi önemli Batılı yayın kuruluşları manşet ve yorumlarında Erdoğan’ın U dönüşü yaparak Büyükelçiler krizini sonlandırdığını yazdılar.

Aralarında ABD, Almanya, Britanya ve Fransa’nın da bulundu Batılı 10 Büyükelçinin Osman Kavala’nın “derhal serbest bırakılması” talebiyle yayınladıkları deklarasyonun yol açtığı krizin, Türk Dışişleri ve Erdoğan rejimine yakın yayın kuruluşları tarafından diplomatik bir zaferle sona erdiği söylense de Batı medyası tam aksini savunuyor.

NY Times, Washington Post, The Guardian, Associated France Press (AFP) gibi önemli Batılı yayın kuruluşları manşet ve yorumlarında Erdoğan’ın U dönüşü yaparak Büyükelçiler krizini sonlandırdığını yazdılar.

ABD DIŞİŞLERİ: “ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARINI NOT ETTİK”

Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price basın toplantısında “Elçilerin deklarasyonu Viyana Sözleşmesinin 41. Maddesine aykırı değil” açıklaması yaptı ve “ABD, Erdoğan’ın sözlerini not etmiştir” ifadesini kullanarak “Hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygıyı tüm dünyada teşvik etmeye devam edeceğiz. Her NATO müttefikiyle olduğu gibi her anlaşmazlığın çözümü konusunda diyalogda olmayı sürdüreceğiz. En iyi yolun ortak çıkarları ilgilendiren konularda işbirliği olduğuna inanıyoruz. Türkiye ile de ortak çıkarları ilgilendiren çok sayıda konu var. Biden yönetimi ortak öncelikler konusunda Türkiye ile iş birliğine devam edecek. Büyükelçimiz Satterfield görevinin başında ve Türkiye’dedir” dedi.

Türkiye’de Büyükelçiler krizinin, Batının “geri adımıyla” sonuçlandığı yönündeki havanın aksine Batı medyasındaki yorumlar Erdoğan’ın geri adım attığı yönünde.

NY TIMES: ERDOĞAN GERİ ADIM ATTI!

Amerikan gazetesi New York Times, ilgili haberinde “Türkiye Cumhurbaşkanı 10 Batılı diplomatı sınırdışı etmekten geri adım attı” başlığını kullandı. Gazetenin Türkiye temsilcisi Carlotta Gall’in imzasını taşıyan haberde, “Yorumcuların ve diplomatların Türkiye’ye ekonomik felaket getireceği ve NATO ittifakıyla kalıcı bir kırılma yaratacağını söylediği diplomatik fırtına önlendi” denildi.

Haberde, büyükelçilerin dünkü hamlesinin ‘hesaplı bir adım’ olduğu belirtilirken, diplomasinin Türkiye’yi Batılı müttefikleriyle büyük bir kavgadan ‘koruduğu’ yorumu yapıldı. New York Times, olası sınırdışının Türkiye ekonomisine felaket boyutunda zarar vereceği görüşünü paylaşırken, Hürriyet’in iktidara yakın yazarlarından Abdülkadir Selvi’nin bile sınırdışıdan kaçınılmasını yazdığını belirtti.

THE GUARDIAN: ERDOĞAN GERİLİMİN TANSİYONUNU DÜŞÜRDÜ!

İngiliz gazetesi The Guardian’ın haberinde “Türkiye yabancı büyükelçileri sınırdışı etme tehdidinden vazgeçti” başlığı kullanılırken, “Erdoğan 10 elçiyi ‘persona non grata’ ilan ettikten sonra diplomatik geriliminin tansiyonunu düşürdü” denildi. Haberde “Büyükelçilerin toplu olarak sınırdışı edilmesi NATO müttefikleri arasındaki ilişkilerde görülmemiş bir gelişme olacak, Erdoğan’ın yaklaşık 20 yıllık iktidarında Türkiye ile Batı arasındaki en büyük diplomatik çatlağın oluşması riskini yaratacaktı” ifadeleri kullanıldı.

“Atışma yatışıyor gibi görünse de, bu olay Ankara’nın Batılı ortaklarında acı bir tat bıraktı ve Türkiye liderinin son bir yılda Joe Biden ile Avrupalı ülkelerle yakınlaşmayı hedefliyor görünen açılımlarını tersine çevirdi” diyen The Guardian, hem Washington’ın hem de Ankara’nın ‘geri adım atmadıklarında’ ısrar ettiklerini de belirtti.

WASHINGTON POST: ERDOĞAN TEHDİDİ BIRAKTI

Washington Post gazetesi de haberde “Erdoğan, elçileri sınırdışı etme tehdidini bırakarak ABD ve diğer Batılı müttefikleriyle krizden kaçındı” başlığını kullandı.

AFP: ERDOĞAN U DÖNÜŞÜ YAPTI!

Fransız haber ajansı AFP haberi, “Erdoğan, Batılı diplomatları sınır dışı etme tehdidinden U-dönüşü yaptı” başlığıyla verdi. Haberde, “Bu geri dönüş, ABD ve ilgili ülkelerin bazılarının, diplomatların ev sahibi ülkenin iç işlerine karışmamasını gerektiren bir BM sözleşmesine saygı duyduklarına dair eş zamanlı açıklamalar yapmasından sonra geldi” denildi. AFP’nin haberindeki “Tartışma, bu haftasonu Roma’da yapılacak olan ve Erdoğan’ın Amerikan savaş uçakları alma umudunu ABD Başkanı Joe Biden’la konuşmayı beklediği G-20 zirvesi buluşmasını etkileyecek gibi görünüyordu” ifadeleri dikkat çekti.

DW: “BİR SONRAKİ KRİZE KADAR…”

Deutsche Welle, “İstenmeyen kişi krizi bir sonraki krize kadar bitti” başlığıyla aktardığı haberde “Ankara ve Batı arasındaki “istenmeyen kişi” krizi şimdilik sona erdi. Ancak Kavala ile ilgili denetim sürecinin devam ettiğine dikkat çeken uzmanlar, krizin aslında henüz sona ermediği görüşünde.” İfadesine yer verdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu