KıbrısManşet

Gıda Mühendisleri Odası, yeni eğitim yılının başladığını hatırlatarak, gıda güvenliği ve hijyenin önemini vurguladı

Çocukların sağlığı için okul yönetimlerine, öğretmenlere, velilere, okul aile birliklerine büyük görevler düşüyor.

Gıda Mühendisleri Odası, yeni eğitim yılının başladığını hatırlatarak, gıda güvenliği ve hijyenin önemini vurguladı.

ÇOCUKLAR HEPİMİZİN SORUMLULUĞU… Gıda Mühendisleri Odası, yeni eğitim yılının başladığını hatırlatarak, “Okullarda gıda güvenliği ve hijyene” dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Oymen, “Geleceğimiz olan çocuklarımızın hijyenik şartlarda üretilmiş ve tüketime sunulmuş gıdalar ile beslenmesi hepimizin sorumluluğudur” dedi. Oymen yaptığı yazılı açıklamada, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra yaşamın önemli bir parçası olan temel beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasında tüketilen gıdaların güvenilir, aynı zamanda besleyici özelliğinin de yüksek olmasının çok önemli bir kriter olduğunu vurguladı. Oymen, bu konuda okul yönetimlerine, öğretmenlere, velilere, okul aile birliklerine ve bilinç düzeyi bu konuyu anlayabilecek yaştaki öğrencilere iş düştüğünü kaydetti.

 

TÜM PERSONELİN SAĞLIK KARNESİ OLMALI… Gıda maddelerinin kantinde muhafaza ve sunum koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Oymen, şöyle devam etti: “Ambalajsız verilen her türlü gıda maddesinin doğru sıcaklıkta ve uygun koşullarda muhafaza edildiğinden emin olunmalıdır. Ayran, sandviç vb. soğuk muhafaza edilmesi gereken ürünlerin soğukluğu temas yolu ile kontrol edilmeli, eğer soğuk değilse iade edilmelidir.” Okul kantinlerinde ve yemekhanelerde besinlerin satın alınması ve hazırlanması sırasında uygulanması gereken önemli bazı kurallar olduğuna dikkat çeken Beste Oymen, kantinlerde ve yemekhanelerde çalışan tüm personelin sağlık karnelerinin olması gerektiğini belirtti.

 

SATIN ALMA İŞLEMLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER:

 

* Süt satın alırken; pastörize veya UHT olmalı, sütlerin ambalajlarının üzerinde, üretici firmanın adı, adresi, gün, ay ve yıl olarak üretim ve son kullanma tarihlerinin kolayca okunabilir biçimde belirtilmeli.

 

* Peynir satın alırken pastörize sütten yapılmış olmasına taze peynir olmamasına (Brusella riski nedeniyle) ve peynirin yüzeyi kesildiği zaman görünüşünün kuru, çok çabuk dağılan özellikte olmamasına dikkat edilmeli.

 

* Et satın alırken denetimli, güvenilir yerden satın alınmasına, rengine, kokusuna, elastikiyetine, kayganlık vb. niteliklerine önem verilmeli.

 

* Taze tavuk alırken günlük kesim olması, göğüs kemiğinin kolay kırılması, kokusu, görünümü, iç organlarının ve tüylerinin tamamen temizlenmesi önemli. Çürük, morarma ve ekşi koku bulunmamalı.

 

* Yumurta satın alırken; kabuklarının temiz, kırık ve çatlaksız, kırılınca sarının bombeli olmasına, dağılmamasına, tuzlu suya atılınca dibe çökmesine, getirildiği ambalajın temiz olmasına dikkat edilmeli.

 

* Genel olarak tüm sebzelerde ve meyvelerde kalite kriterleri; taze, çürümemiş, böcek yeniği, çamur, toz, toprak bulunmaması.

 

* Dondurulmuş ürünlerin satın alınması, nakliyesi ve saklanması aşamalarında soğuk zincirin bozulmamasına özen gösterilmeli.

 

* Yemek, kıyma, doğranmış et gibi yiyeceklerin üzerleri; kapak, alüminyum folyo veya plastik film streçle kapalı olmalı. Yiyecekler zeminle temas etmemeli.

 

* Konservelerde, konserve ambalajının bombeli, ezik, delik, şekli bozuk olmamalı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu