DünyaGenelManşet

Gizemli fil gömme ritüeli: Bilim insanları trajediye tanık oldu

Hintli bilim adamlarının, insanların cenaze törenlerini hatırlatan hayvan davranışlarını ayrıntılarıyla anlatan bir araştırmasına göre, Asya filleri yüksek sesle yas tutuyor ve ölü buzağılarını gömüyor.

Hintli bilim adamlarının, insanların cenaze törenlerini hatırlatan hayvan davranışlarını ayrıntılarıyla anlatan bir araştırmasına göre, Asya filleri yüksek sesle yas tutuyor ve ölü buzağılarını gömüyor.

Journal of Threatened Taxa’da dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları, 2022 ve 2023 yıllarında Hindistan’ın Bengal bölgesinin kuzeyinde dev memeliler tarafından gerçekleştirilen beş buzağı cenaze törenini tespit etti.
Her vakada, bir sürünün ölen buzağıyı gövdesinden ve bacaklarından tutarak taşıdığı ve ardından bacakları yukarı bakacak şekilde toprağa gömdüğünü buldular.


Çalışma, daha ağır yetişkin fil sürülerinin geri kalanı tarafından taşınmasının “uygulanabilir olmaması” nedeniyle yalnızca buzağıların gömülmek üzere götürüldüğünü ortaya çıkardı.

Yazarlar Parveen Kaswan ve Akashdeep Roy, araştırmalarında beş buzağı ölümünün hiçbirinde “doğrudan insan müdahalesinin olmadığını” tespit ettiklerini söyledi.

Mezarlıkların çevresinde ve buzağıların vücutlarını kaplayan toprakta 15 ila 20 arasında filin açık ayak izleri gözlemlendi; bunların tümü, üç ay ile bir yıl arasında çoklu organ yetmezliğinden ölmüştü.

Filler, buzağıları en yakın insan yerleşim yerlerinden yüzlerce metre uzaktaki çay tarlalarındaki sulama kanallarına gömdü.

Filler, sosyal ve işbirlikçi davranışlarıyla tanınıyor, ancak buzağıların gömülmesi daha önce Afrika fillerinde araştırılmamış, Asya’da ise henüz keşfedilmemiş durumda.

Hem Afrika hem de Asya’daki yabani fillerin, çürümenin farklı aşamalarındaki ölmüş yakınlarını ziyaret ettiği biliniyor ancak bu çalışmada, incelenen sürülerden farklı davranışlar tespit edildi.

Beş vakanın tamamında sürü “gömüldükten sonra 40 dakika içinde bölgeyi terk etti” ve daha sonra bölgeye dönmekten kaçındı, bunun yerine göç için farklı paralel yollar izledi.

Asya filleri, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından tehlike altında olarak kabul ediliyor. Tahminen 26.000 tanesi vahşi doğada yaşıyor, çoğu Hindistan’da ve bazıları Güneydoğu Asya’da, esaret dışında ortalama 60-70 yıl hayatta kalıyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu