DünyaManşet

Göçe zorlanmış binlerce çocuk, kriz ortamlarında hayat mücadelesi veriyor

Rusya, Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarına yönelik yaptığı duyuruya rağmen, sözünde durmadığı için Ukraynalı sivillerin tahliyesi ertelendi

Rusya, Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarına yönelik yaptığı duyuruya rağmen, sözünde durmadığı için Ukraynalı sivillerin tahliyesi ertelendi

RUSYA GEÇİCİ ATEŞKESE UYMADI

RUSYA, ‘İNSANİ KORİDOR’U AÇMADAN KAPATTI… Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova yerel saatiyle dün saat 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovakha şehirlerinde geçici ateşkes ilan edildiğini ve insani koridorların açılacağını aktardı. Ukrayna ile yapılan anlaşma gereği insanların şehri terk etmesine izin verileceği kaydedildi. Öte yandan Mariupol Belediye Başkan Yardımcısı Serhiy Orlov, yaptığı açıklamada, “Rusya bizi bombalamaya ve silah kullanmaya devam ediyor, bu delilik” dedi. Orlov, “Mariupol’da bir ateşkes yok, vatandaşlarımız kaçmaya hazır ancak saldırıdan ötürü bunu gerçekleştiremiyor” ifadesini kullandı. Mariupol şehir konseyi, Telegram hesabından yaptığı açıklamada insani koridorun sona erdiği Zaporizhzhia bölgesinde çatışmaların devam ettiğini aktardı.

DEVASA KONVOY YAKLAŞMAYA DEVAM EDİYOR… Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırıların 10’ncu günü geride kalırken, bölgede çatışmalar devam ediyor.  Rus askerleri başkente ilerleyişi sürdürürken Kiev’in Hatne köyü bombaların hedefi oldu. Çok sayıda ev alevler içinde kaldı, itfaiye ekipleri yangını söndürmek için mücadele etti.  Kiev’in kuzeybatısındaki Borodyanka kasabasındaki patlamalar sonucu çok sayıda bina ve araç kullanılamaz hale geldi. Geçtiğimiz gün ABD’li yetkililer son Rus askeri konvoyunun Kiev’e hala 25 kilometre uzaklıkta olduğunu söylemişti.

GÖÇE ZORLANAN MASUM YÜZLER… Rusya’nın saldırısı nedeniyle Ukrayna’da binlerce aile ülkeyi terk etmek zorunda kalırken, savaş ve çatışma ortamından en çok çocuklar etkileniyor. Göçe zorlanmış binlerce çocuk, kriz ortamlarında hayat mücadelesi veriyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre, 24 Şubat’tan itibaren yarısından fazlası Polonya`ya olmak üzere 1 milyon 209 bin 976 mülteci Ukrayna’dan komşu ülkelere geçti. Bu yoğun göçün en büyük mağdurları ise çocuklar. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) verilerine göre, evlerini terk etmek zorunda kalan çocuk sayısı 500 bin. Ne olduğunu bilmeyen yüz binlerce çocuk, geride hatıralarını bırakıp aileleriyle göç ediyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu