KıbrısManşet

Gönyeli Barajı’nda ‘timsah’ heyecanı

Gönyeli Barajı’nda dün akşam, ülkemiz doğal yaşamına ait olmayan ‘Alligator gar’ (Timsah balığı) cesedi bulundu

GIYNIK ÖZEL

Gönyeli Barajı’nda yıllardır timsah yaşadığına dair söylentiler sonunda gerçek oldu. Gönyeli Barajı’nda dün akşam, ülkemiz doğal yaşamına ait olmayan ‘Alligator gar’ (Timsah balığı) cesedi bulundu.

Ölü halde Gönyeli Barajı kıyısına vuran timsal balığına ait fotoğrafların İzzet Çavuş isimli vatandaş tarafından sosyal medyada paylaşılması büyük heyecan yarattı.

Taşkent Doğa Parkı ekipleri söz konusu duruma müdahale etti. Taşkent Doğa parkı ekipleri bölgeye giderek incelemek üzere timsal balığı cesedini alıp merkeze götürdü.

İKİ FARKLI SENARYO İHTİMALİ

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, “1 metre 12 cm boyundaki bu timsah balığıyla ilgili iki farklı olasılık var. Ya bu balık uzun süredir baraj da yaşıyordu ya da yenile baraja atıldı ve barajda yaşayamadığı için ölerek su yüzeyine çıktı.

Uzmanlarımız incelemelere başladı. Eğer mide içeriğinde Gönyeli Barajı’nda yaşayan balıklara ait kalıntılar varsa uzun süredir orada yaşadığı anlamına gelir. Eğer mide içeriği boşsa baraja kısa süre önce atıldığı ve orada beslenemediği için aç kalıp öldüğü anlamına geliyor” dedi.

Söz konusu balığın Taylan’da üretilip tüm dünyaya akvaryum balığı olarak satıldığını ifade eden Kemal Basat, ülkemizde de Veteriner Dairesi izniyle getirilen bu tür balıklar olduğuna dair ellerinde bilgi olduğunu ifade etti.

Balığın yeni ölmediğini söyleyen Basat, “Artık kurumuş ve pulları dökülmüş durumdaydı. Uzun bir süre önce ölüp kıyıya vurmuş. Kısa bir süre önce ölmüş olsaydı daha fazla bilgi edinme şansımız olurdu” şeklinde konuştu.

KONUYLA İLGİLİ TAŞKENT DOĞA PARKI TARAFINDAN RESMİ BİR AÇIKLAMA YAPILDI

“Gönyeli Barajı kıyısında 112cm uzunluğunda 10kg ağırlığında timsah balığı(Atractosteus spatula, alligator gar) bulundu.

27 Haziran 2020de sosyal medyada yayınlanan fotoğraflardan yola çıkan Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü ekibi 28 Haziran’da görgü tanıkları ile beraber hayvanın ölüsüne ulaştı ve bulunduğu yerden teslim aldı.

Yapılan ilk incelemelerde hayvanın Atractosteus spatula türü timsah balığı olduğu tespit edildi. Bu tür genelde 1.8 metre ve 45 kilogram ağırlığa, maximum 3 metre ve 160 kilo ağırlığa ulaşabilmelerine rağmen ülkemize Veteriner Dairesi izni ile yasal yollardan akvaryum balığı olarak ithal edilebilmektedir.

Kıbrıs Yaban Hayat Araştırma Enstitüsü su ürünleri mühendisi Derviş Çavuşoğlu, balığın çok dayanıklı bir tür olduğunu ve bu boya ulaşmasının yaklaşık 10 yıl aldığını belirtti.

Yaban Hayat Kurtarma ve Rehabilitasyon Uzmanı Ulas Seherlioglu ise yaptığı açıklamada pusu kurarak avlanan bir tür olan timsah balığının, genelde diğer balıklarla beslendiğini fakat Dünyanın diğer yerlerinde su kuşları ve diğer memelileri de tükettiklerine dair kayıtların bulunduğunu belirtti.

Balığın yakın zamanda bilinçsiz kişiler tarafından gölete bırakıldıktan sonra adapte olamayıp öldüğü düşünülse de uzun zamandır orda yaşama ihtimali de bulunuyor. Bu konuda bilgi toplama adına hayvana Pazartesi günü nekropsi yapılacak ve özellikle mide içeriğine bakılacak.

Lütfen evde beslediğiniz su kaplumbağası, kara kaplumbağası, kuş ve balık türlerini doğamıza bırakmayınız. Bu çok ciddi kötü sonuçlar doğurabilecek yanlış bir uygulamadır. Bu tip durumlarda ve doğada oraya ait olmayan bir hayvan gördüğünüzde lütfen Alo 1190 Yaban Hayat Destek Hattı’nı arayınız.”

TİMSAH BALIĞI NEDİR?

Timsah balığı (Atractosteus spatula), ABD’nin orta ve güney eyaletleri, kuzey ve orta Meksika’da yaşayan kemikli balık türüdür. Büyük göller, durgun nehir kolları, durgun sular, gölcükler, nehirler veya tatlı hem de acı sularda hayatta kalabilirler ama daha çok büyük nehirler ile taşkın havzalarını tercih etmektedirler. Etçil, canlı yemle beslenmelidir. Timsah balıkları doğada küçük balıklar ve su kabuklularına pusu kurarak avlayan bir avcıdır. Aşırı agresif olan balık aç kaldımı ağzına sığabilecek ne varsa hepsini yutar. Laboratuvar ortamında üretilmemiştir. Doğada bahar aylarında yumurtlamak için önemli sayıda balık bir araya gelerek geçici su altında kalmış alanlara veya havzalara doğru hareket etme eğilimindedirler. Bir dişi birden fazla erkekle birlikte aynı anda yumurtlayabilir.
Ulaştığı büyük boyutu nedeniyle evdeki akvaryumlara uygun değildir ve aslında 50 yıldan fazla yaşayabilir. Ayrıca birkaç tane melezleştirilmiş timsah balığı türü bulunmaktadır.
Balığın yumurtaları zehirli olup diğer hayvanlar ve insanlar tarafından yenilirse sağlık açısında riskli olabilmektedir

Diğer Haberler

Başa dön tuşu