GenelGüney KıbrısManşet

“Grivas hiçbir onurlandırmaya layık değil” vurgulu karara tepki yağıyor

AKEL ile Ekologlar’ın sunduğu, DİKO, EDEK ve DİPA’nın da desteğiyle Rum Meclisi Genel Kurulu’ndan 32 oy ile geçen; EOKA-B başkanı Yorgos Grivas Digenis için “hiçbir onurlandırmaya layık değil” nitelemesi yapılarak, devlet bütçesi aracılığıyla onaylaması istenen karar, sağ-milliyetçi kesimin tepkisini çekti. Grivas Digenis Vakfı’nın yarın Meclis önünde protesto mitingi düzenleyeceği haber verildi.

Alithia “Ulusal Uzlaşının Temellerine Bomba” başlığıyla manşete çektiği haberinde DİSİ başkanı ve Rum Yönetimi Başkan adayı Averof Neofitu AKEL’in ilgili karar ile “seçim maksadıyla ulusal uzlaşının temellerine bomba koyduğu ve ülkeyi çok gerilere, anlaşmazlık dönemlerine götürdüğü” görüşünü dile getirdi.

Neofitu “Ancak bilmelidirler ki ne EOKA mücadelesi, ne başkanı Yeogrios Grivas Digenis cahil seçim kampanyalarıyla iptal edilemez. 1974’te Türkiye karşısında bizi tamamen tek başımıza bırakan Bağlantısızlar’ın yıkıcı politikasını gömülü olduğu yerden çıkaran kararlarla…” ifadelerini kullandı.

AKEL’in sunduğu karara destek veren DİKO, EDEK ve DİPA’yı AKEL’in ardından sürüklenmekle, destekledikleri başkan adayları Nikos Hristodulidis ve Andreas Mavroyannis’i olup biteni izlemekle yetinmekle suçlayan Neofitu “bölücü politikalarını halkın takdirine bırakıyoruz” dedi.

Sağcı-milliyetçi örgüt, dernek ve spor kulüplerinin karara tepkilerinin şiddetlenmekte ve çeşitlenmekte olduğunu vurgulayan gazeteye göre “Grivas Digenis Vakfı” ise “Grivas ile ilgili her türlü eylem, anma, anıt inşa ve bakımı, ziyaret ve yayın harcamalarının kesilmesi öneriliyor” vurgusu ile yarın (Perşembe) Rum Meclis binası önünde miting düzenleyeceğini açıkladı. Halkı, saat 17.30’da toplanarak destek vermeye çağırdı.

Fileleftheros “Grivas İçin Göğüs Göğüse Çarpışma” başlıklı haberinde AKEL’in, Grivas’ın hiçbir onurlandırmaya layık olmadığı ifadesiyle sunduğu ve Nikos Hristodulidis’i destekleyen sağ partilerin (DİKO, EDEK ve DİPA) oyları ile geçen karar yüzünden Şubat 2023 seçimlerinin iki rakibi Averof Neofitu ve Nikos Hristodulidis’i Sağ oylar için çatışmaya soktuğunu yazdı.

Habere göre Hristodulidis Sağcı seçmenin hoşnutsuzluğunu dağıtmak “EOKA mücadelesinden” vurgu ile söz ettiği konuşmalar yapmaya başladı ancak tepkileri daha da alevlendirdi. EOKA’cılar Derneği hoşnutsuzluğunu yazılı açıklama ile dile getirirken, sağcı-milliyetçi örgütler yarın “Grivas Digenis Vakfı” önderliğinde düzenlenecek protesto mitingine katılmaya hazırlanıyor.

Gazete DİSİ Başkanı Averof Neofitu’nun, Hristodulidis aleyhine gelişen bu durumu lehine çevirmek maksadını taşıdığına işaret ettiği dünkü açıklamasını aktardı, DİSİ Basın Sözcüsü Dimitris Dimitriu’nun ise Hristodulidis’i, kendisini destekleyen partilerin (DİKO, EDEK ve DİPA) ilgili karardaki duruşlarına katılıp katılmadığını açıkça söylemeye çağırdığını yazdı.

Öte yandan Politis DİKO, EDEK ve DİPA’nın, destekledikleri başkan adayı Nikos Hristodulidis’in gördüğü baskı karşısında AKEL’in, Grivas’la ilgili ödeneklerin olumsuz oylanması kararına verdikleri destekten caydığını haber verdi.

Üç partinin, Grivas’ı onurlandırma ödeneklerini ‘Özel Fon’ başlığı altında topladıkları ancak Grivas ismini kullanmadıkları yeni bir teklifle geldiklerine işaret eden gazete adı geçen partilerin, Rum meclisi açısından benzeri görülmemiş bu manevralarında Grivas’ın adına yer vermemekle hezimete uğradığı yorumunu yaptı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu