EkonomiKıbrısManşet

Gümrük çalışanları mutsuz

Malum birçok alanda olmadığı gibi gümrük daireleri de henüz otomasyona geçmedi fakat burada çalışan insanlar da iş yükü altında ezilmeye devam ediyor. Yıllardır bir avuç gümrük memuru olağanüstü bir çabayla görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar

Gümrük çalışanları mutsuz..

Peki neden biliyor musunuz?

Yaşamaya mecbur kaldığı işlevsiz sistemden. Daha doğrusu sistemsizliği  sistem olarak dayattığınız düzenden.

Yıllardır bir arpa boyu yol alamadığımız bir yana, olanı da tükettiğiniz bu günlerde umutsuzluğu perçinliyorsunuz.

Ülkenin en önemli ekonomik  aktivitelerinin hayat bulduğu gümrük dairelerini gündeme getirmek istiyorum bugün.

Malum bir ülkenin, bir devletin işlevsel yönünü ortaya koyan en önemli kurumların başında gelir gümrük sistemi.

Malum birçok alanda olmadığı gibi gümrük daireleri de henüz otomasyona geçmedi. (Edindiğim bilgi ışığında bu yönde çalışmalar devam ediyor) Ve fakat burada çalışan insanlar da iş yükü altında ezilmeye devam ediyor. Yıllardır bir avuç gümrük memuru olağanüstü bir çabayla görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. Neden bir avuç dedim, hemen  onu da izah edeyim.

Yetersiz personel sayısından.

Ve bu gözle görülür bir iş yoğunluğunu beraberinde getiriyor. Mesai saatleri (ek mesai) dahil bitmek bilmiyor. Bayram, seyran gece gündüz demeden oradan oraya göreve koşuyor bu memurlar.

Ama diyeceksiniz ki ek mesailerini alıyorlar.

Bu doğru. Fakat inanın birebir görüştüğüm konuştuğum çalışanlar konunun bu tarafında değil. Yani bitmek tükenmek bilmeyen iş yoğunluğundan kurtuluşu ek mesaide görmüyorlar. Şöyle bir düşünün, sz empati yapın gümrük memuru, amiri vs. çalışanların da aileleri vardır. Ve onlarla da zaman geçirmek istiyorlar. Hoş kim istemez ki ailesiyle, çoluk çocuğu ile birlikte vakit geçirmeyi? İşte o vakti bulamıyor bu insanlar. Dolayısıyla ek mesai onlara cazip gelmiyor, motivasyonlarını artırmıyor.

Bunun yerine eksik olan ve ihtiyaç duyulan yeni personel alımının çok daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorlar.

Nitekim bu düşüncelerine katılmamak mümkün değil. Belki çoğumuz farkında değiliz ama şu doğruyu hatırlatmak isterim.  Gümrük daireleri kendi alanlarında devlete mali yük bindiren kurumlar değil. Bilakis ülke ekonomisine girdi diye geçen aktivitelerin hayat bulmasını sağlayan bir pozisyondadır. Şunu da şöyle izah edeyim.

Bugün gümrük memurlarının yaptıkları ek mesai ücretleri devletin cebinden çıkmıyor.

Bu ek mesai hak edişleri acentelerden, ihracat ve ithalat yapan firmalardan tahsil ediliyor.

Kısacası devlet anında bir tamam bu paraları tahsil ediyor ve fakat aylar sonra bunu çalışan memurlara yansıtıyor.

Hoş konunun bu tarafında da değilim.

Bu sorun giderilebilecek iken çözüm yolları çok net olarak belli iken gereğini yapmadan var olan yapıya daha da büyük külfetler yüklemenin mantığını anlamakta  gerçekten zorlanıyorum. Mağusa Gümrük Dairesi için belirtmem gerekirse, bugün bu daireye 100 personel istihdamı yapılsa hem işlevsel olarak kurum dinamik bir yapıya kavuşacak, ki bu da hem maliyeye çok büyük bir katkı olarak dönecek, hem de bu kurumda çalışan insanların iş yükünü ciddi oranda azaltıp rahat bir nefes almalarını sağlayacak.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu