DünyaGüney KıbrısKıbrısManşetTürkiye

“Güney Kıbrıs ile daha güçlü bağları memnuniyetle karşılıyor”

ABD'nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber, ABD'nin kendilerini adım atmaya çağırdığını kaydetti.

Meyil Avcan

ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi Judith Garber, silah ambargosunun kısmen kaldırılmasının ardından Güney Kıbrıs ile ikili ilişkilerin güçlenmesini selamladı.

Ambargonun kısmi olarak kaldırılması dün gece açıklandı ve yenileme olasılığı ile bir yıl sürecek. Ölümcül olmayan sistemler için geçerlidir, ancak hangi ögelerin dahil edilebileceğine dair açıklamada pek bir şey yoktur.

Garber, “Güney Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de önemli bir ortak ve kilit bir oyuncu. Bu adım Güney Kıbrıs ile güvenlik ilişkimizi güçlendiriyor ve Doğu Akdeniz’de güvenliği artırıyor” dedi.

Pek çok halkın ağzından çıkan soru, büyük elçinin yalanladığı gibi, zamanlama ve kararın Türkiye’ye de bir işaret olup olmadığı ile ilgili.

Bu sabah ABD’nin Lefkoşa büyük elçiliğinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Garber, kararın Türkiye ve bölgedeki faaliyetleriyle hiçbir ilgisi olmadığını yineledi:

“Bazıları bölgedeki en son gelişmelere yanıt olarak bunu alıp almayacağımızı soracak, cevap hayır. Aylardır süregelen bu kararlılık, Güney Kıbrıs ile artan güvenlik ortaklığının ve Doğu Akdeniz’i büyük güç rekabeti çağında stratejik önemi artan bir bölge olarak değerlendirmemizin bir sonucudur.”

TÜRKİYE’NİN KARARA VERDİĞİ YANIT SORULUNCA:

Türkiye’nin karara verdiği yanıtı sorduğunda Garber, “ABD dün gece bu kararla ilgili Türkiye’ye bilgi verdi, bu karara aşırı tepki verilmemesi çağrısında bulunduk” dedi.

Türkiye, ABD’nin adadaki “eşitliği ve dengeyi hiçe saydığını” söyleyerek, karara şiddetle tepki gösterdiğini ve NATO müttefikinden bunu “gözden geçirmesini” beklediğini söyledi.

Aksi takdirde garantör ülke olarak Türkiye, Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlamak için hukuki ve tarihi sorumluluğu doğrultusunda gerekli karşılıklı adımları atacağını kaydetti.

ABD GÜNEY KIBRIS İLE İLİŞKİLERİNİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYOR

ABD büyükelçisi ayrıca Güney Kıbrıs’ın ABD ile ilişkilerini daha da güçlendirmek için üzerinde çalışacağı bazı temel hedef ve kriterleri de özetledi:

“Bu politika kararını mümkün kılan mevzuat, Güney Kıbrıs’ı kara para aklamayla mücadele düzenlemeleri ve mali düzenleyici gözetimi uygulamaya yönelik çabalarını sürdürmeye ve Rus askeri gemilerinin yakıt ikmali ve hizmet için limanlara erişimini engellemek için gerekli adımları atmaya çağırıyor. ABD Güney Kıbrıs’ı bu adımları atmak için çağırıyor.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu